Πρωταπριλιά: Η χαρά του ψεύτη και του πολιτικού

Την πρώτη μέρα του Απρίλη, έχει καθιερωθεί να λέγονται ψέματα. Πώς άρχισε όλο αυτό, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος. Πάντως το «έθιμο» αυτό φαίνεται πως έχει σχέση με την «αρχή του χρόνου» που παλαιότερα γιορταζόταν την άνοιξη, κοντά στην εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Κάποιοι λένε ότι άρχισε στη Γαλλία, το 1564, όταν ο βασιλιάς Κάρολος Θ΄, με το περίφημο διάταγμα του Ροσιγιόν, αποφάσισε τον εορτασμό του νέου έτους την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι Γάλλοι γιόρταζαν την αρχή του έτους, την 1η Απριλίου, ώστε να συμπίπτει με την εποχή του Πάσχα, την αναγέννηση της φύσης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Φαίνεται όμως πως κάποιοι υπήκοοι της Γαλλίας δυσκολεύονταν να αλλάξουν τη συνήθειά τους και να δεχθούν τη νέα ημερομηνία, και συνέχιζαν να κάνουν πρωτοχρονιά τον Απρίλιο. Οι υπόλοιποι Γάλλοι τους θεώρησαν οπισθοδρομικούς και άρχισαν να τους κοροϊδεύουν στέλνοντας ψεύτικα δώρα ή κάνοντας φάρσες.

Μια άλλη εκδοχή θέλει την πρωταπριλιά να συνδέεται με τους Κέλτες ψαράδες, που άρχιζαν την περίοδο του ψαρέματος την 1η Απριλίου, όταν ο καιρός άρχιζε κάπως να ζεσταίνει. Όταν όμως η ψαριά δεν ήταν καλή, είτε για να μην ντροπιαστούν είτε από πρόληψη έλεγαν διάφορα ψέματα και διηγούνταν εξωπραγματικές ιστορίες στους χωριανούς τους όταν επέστρεφαν. Είναι γνωστό πως ακόμα και στις μέρες μας οι ψαράδες είναι προληπτικοί, και δεν θέλουν για παράδειγμα να τους εύχεται κανείς «καλή ψαριά» ή «καλή επιτυχία» όταν φεύγουν για ψάρεμα. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ψαράδες διασκεδάζουν λέγοντας ψέματα για τις αλιευτικές επιτυχίες τους. Κάπως έτσι, η 1η Απριλίου άρχισε να ταυτίζεται με τα ψέματα.

Κατά καιρούς στη φάρσα της πρωταπριλιάς συμμετέχουν ακόμη και οι εφημερίδες και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η φάρσα και το ψέμα γίνονται πιο πιστευτά όταν προέρχονται από επίσημα χείλη.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *