Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση;
Οι επικρατέστερες εκδοχές για την έκβασή της, αλλά και για την επόμενη ημέρα σε Ρωσία, Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο
Μαζική μετανάστευση με λιγοστά υπάρχοντα. Φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «ευρωπαϊκό Αφγανιστάν».
Ο πόλεμος-αστραπή (Blitzkrieg) που σχεδίαζε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι αποτυγχάνει.
Kathimerini

Αν πριν από την εισβολή οι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούσαν πως αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για την εισβολή στην Ουκρανία, η αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να εξασφαλίσουν γρήγορα κέρδη και τον έλεγχο μεγάλων πόλεων καθιστά επικρατέστερη την εκδοχή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης χωρίς νικητές και χαμένους.
Χιλιάδες νεκροί, ολική καταστροφή υποδομών, εξάντληση πόρων, μαζική μετανάστευση, κατάρρευση οικονομιών, ένα «νέο ευρωπαϊκό Αφγανιστάν» θα μπορούσε να είναι η έκβαση της τρέχουσας σύγκρουσης.
Οποια κι αν είναι η κατάληξη της εισβολής, ιστορικοί προβλέπουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, τον «Ψυχρό Πόλεμο 2.0».
Το δεύτερο σενάριο είναι ο διαμελισμός της χώρας με το δυτικό της κομμάτι να κοιτά προς την Ευρώπη και το ανατολικό στη Ρωσία σε έναν βρώμικο συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών.
Η τρίτη υπόθεση και η πλέον απίθανη είναι ότι ο ρωσικός λαός, oι μυστικές υπηρεσίες, οι ολιγάρχες, αγανακτισμένοι από κοινού για τις συνέπειες των κυρώσεων, θα ανατρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακόμη κι αν οι Ρώσοι παραμείνουν σιωπηλοί, η καθημερινότητά τους έχει διαταραχθεί ριζικά και η οικονομία τους βάλλεται, με το ρούβλι να καταβαραθρώνεται. Οι συνέπειες αναμένεται να διαρκέσουν. (EPA / YURI KOCHETKOV)Καταστροφολογία
Φυσικά υπάρχει πάντα η εκδοχή ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετά τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ή την επίθεση σε κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά η υπόθεση αυτή είναι τόσο απίθανη και καταστροφολογική που καλό είναι να αποφεύγουμε να τη διατυπώνουμε για να μη γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Οποια κι αν είναι η κατάληξη του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιστορικοί προβλέπουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, τον «Ψυχρό Πόλεμο 2.0», πολύ πιο αμείλικτο από τον προηγούμενο: «Αν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ικανός να σκοτώνει Ουκρανούς αμάχους, τότε ίσως είναι πρόθυμος να προκαλέσει και το ΝΑΤΟ».
Ήδη από τον πολιτισμό μέχρι το εμπόριο, τον αθλητισμό και τα ταξίδια, η υφήλιος ορθώνει ένα τείχος απέναντι στη Ρωσία καθιστώντας την διεθνή παρία.