Π α ρ ά δ ο σ η: Κάνε κι εσύ τη δική σου συλλογή…

του Γιώργου Κατσάνου

Κάνε κι εσύ τη δική σου συλλογή…
Σ’ όλα τα Χωριά και Πόλεις της Χώρας μας υπάρχουν εκπολιτιστικοί – λαογραφικοί Σύλλογοι, που στοχεύουν και στη διάδοση των ηθών και εθίμων του τόπου μας και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας Παράδοσης.

Πολλά από τα πατρικά σπίτια των Χωριών μας έχουν σε κάποια άκρη παρατημένα και αραχνιασμένα μερικά από τα αντικείμενα, εργαλεία και μέσα,που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στην καθημερινότητά τους. Πολλά τα πέταξαν. Τα θεώρησαν αναχρονιστικά και άχρηστα, γιατί βγήκαν τα…μοντέρνα.

Όμως αυτά τα “άχρηστα” έχουν τεράστια πολιτιστική αξία. Κρύβουν πόθους, οράματα και στοχασμούς των προγόνων μας. Απεικονίζουν συνήθειες και συναισθήματα.

Συνεπώς έχουμε χρέος , μέσω αυτών, να προβάλλουμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, αποφάσισα κι εγώ να βάλω ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της Παράδοσης και του Πολιτισμού μας. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσα όσα πιο πολλά αντικείμενα μπορούσα. Είναι όλα αντικείμενα, που χρησιμοποιούσαν οι γονείς και παππούδες μου (Κυψέλη -Άρτας)

Έτσι έγινε μια μικρή Λαογραφική Συλλογή.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ότι τιμούμε το παρελθόν, κάνουμε πιο όμορφο το παρόν και λαμπρύνουμε το μέλλον.

Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν ένα μέρος της συλλογής.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *