Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Σεπτεμβριανά: 65 χρόνια από την εθνόκαθαρση εις βάρος του Ελληνισμού

65 χρόνια από την τελευταία πράξη της πιο θλιβερής μαζικής επιχείρησης εθνοκάθαρσης εναντίον του Ελληνισμού συμπληρώνονται σήμερα.

Τα Σεπτεμβριανά του 1955 ήταν το αποκορύφωμα της συστηματικής επιχείρησης του τουρκικού κράτους και παρακράτους να ξεμπερδέψουν μια και καλή από τον ακμάζοντα ελληνισμό της Τουρκίας. Να ξεμπερδέψει μια και καλή το τουρκικό εθνικιστικό κράτος από το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο. Με την Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν «καθαρίσει» το 1922.

Στη Θεσσαλονίκη, όταν συνελήφθησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στην κατοικία του Κεμάλ Ατατούρκ, αποκαλύφθηκε πως τον εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετήσει ο

φύλακας του προξενείου, τα εκρηκτικά είχαν φτάσει στο σημείο από Ελληνα μουσουλμάνο φοιτητή που τα είχε παραλάβει από τον Τούρκο πρόξενο. Στην Ελλάδα δεν «διάβασαν» αμέσως το στημένο σχέδιο πίσω από το πογκρόμ. Ούτε όταν το BBC μετέδωσε την είδηση για την έκρηξη της βόμβας πριν καν αυτή εκραγεί, ούτε όταν μια μικρή εφημερίδα, η «Ισταμπούλ Εξπρές», με κυκλοφορία 20.000 φύλλων, τύπωσε την 6η Σεπτεμβρίου 200.000 φύλλα εκτάκτως, με τίτλο «Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ Ατατούρκ», που τα «εξαγριωμένα πλήθη» -που το τουρκικό κράτος είχε μετακινήσει με κάθε μέσο από τα βάθη της Ανατολής προς επιλεγμένα σημεία της Κωνσταντινούπολης- επιδείκνυαν προς τον φωτογραφικό φακό στο Πέρα, θέλοντας να αιτιολογήσουν γιατί σπάνε, γκρεμίζουν, λεηλατούν, βεβηλώνουν, δολοφονούν και βιάζουν με τόση αγριότητα.Η μπύρα που ξεχωρίζει! Όσοι επιβίωσαν του πογκρόμ της 5ης Σεπτεμβρίου 1955, δεν άντεξαν στην τελευταία επιχείρηση του τουρκικού εθνικισμού για εξαφάνιση της υπερχιλιόχρονης ελληνικής παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη με τις Απελάσεις του 1964.


31 προβολές
  • Facebook - White Circle