Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Στάθης Λουκόπουλος: Η ιστορία ενός κτιρίου που ξαναγίνεται ξενοδοχείο.

Στα μισά περίπου του 19ου αιώνα η οικογένεια Αθανασιάδη-Νόβα έκτισε απέναντι απ το σπίτι τους σε οικόπεδό της ένα διοροφο κτίριο με κήπο (εκεί που αρχίζει σήμερα η οδός Κοζώνη) το οποίο λειτούργησε αρκετά χρόνια σαν ένα απ τα πρώτα ξενοδοχεία της πόλης.

Αργότερα αφού προφανώς η χρήση ως ξενοδοχείο «ατόνισε», το κτίριο η οικογένεια Νόβα το εκμίσθωσε αρχικά σε διάφορους ιδιώτες και στη συνέχεια στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δημόσιο στέγασε εκεί αλληλοδιαδόχως το Ελληνικό Σχολείο (1890), το Υποδιδασκαλείο (1893), το Ελληνικό Σχολείο ξανά (1896) και το Γυμνάσιο (1923-1936). Υπάρχει και φωτογραφία αποφοίτησης μαθητών της γενιάς του πατέρα μου.


Στη συνέχεια το κτίριο αγοράστηκε απ τους αδελφούς Κων/νο και Ανδρέα Κοζώνη και λειτούργησε στη γωνία του ισογείου ως φαρμακείο Κοζώνη και στο υπόλοιπο ισόγειο ως μπακάλικο του Κωσ. Απόστολοπουλου. Στον επανω όροφο εγκατασταθηκε περίπου στα μέσα του 20ου αιώνα η νεοσύστατη τότε οικοκυρική σχολή νεανίδων με διευθύντρια την αείμνηστη Όλγα σύζυγο Αντωνίου Βλαχου.


Στη συνέχεια το κτίριο ως κληροδότημα πλέον Κοζωνη έμεινε πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτο, για λόγους που μόνο οι εκάστοτε διαχειριστικές του κληροδοτήματος αρχές μπορούν να μας φωτίσουν.


Η σημερινή εξέλιξη φαίνεται θετική, υπό την προϋπόθεση πως οι επιχειρηματίες που το μίσθωσαν θα εξασφαλίσουν ικανό αριθμό θέσεων για τα αυτοκίνητα των πελατών τους και ο νοών νοείτω...


Αυτά για την ιστορία του κτιρίου....... ως συμπλήρωμα όσων γράφτηκαν πρόσφατα για... την παλιά οικοκυρική και άλλα σχετικά εφευρήματα.

499 προβολές0 σχόλια