Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Σταύρος Μουτόπουλος: καυτή πατάτα το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Αλιεύσαμε στα social media ενδιαφέρουσα παρέμβαση του συμπολίτη μας Σταύρου Μουτόπουλου.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι «καυτή πατάτα» ή «καζάνι που βράζει» και ίσως, είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό και η διαχείρισή του δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Είναι πανθομολογούμενο πως το 82% όσων καταφτάνουν στα νησιά μας δεν είναι πρόσφυγες πολέμου. Δεν έχει πόλεμο το Μαρόκο, η Αλγερία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Μογγολία, το Νεπάλ, η Σομαλία, το Κονγκό, το Μπανγκλαντές, κ.ο.κ.

Ο πόλεμος στη Συρία άρχισε το 2011, αλλά οι ροές προς τη χώρα μας ξεκίνησαν και θέριεψαν από τον Ιανουάριο του 2015. Υπόψη, οι αριστερόστροφες πολιτικές του «λιάζονται κι εξαφανίζονται» τέλειωσαν ανεπιστρεπτί. Αλλά και η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε, δεν ενημέρωσε τους νησιώτες μας από την πρώτη μέρα, για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σαφές και δεσμευτικό οργανόγραμμα, ώστε να προλάβει τη γενίκευση των αντιδράσεων. Έπρεπε στους νησιώτες μας να τους καταστήσουν σαφές ότι ο περιορισμός των αφίξεων των μεταναστών θα αντιμετωπιστεί κυρίως από την ταχύτερη απόδοση ασύλου όσων δικαιούνται και με επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους όσων δεν πληρούν τα κριτήρια. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δυστυχώς. Οπότε η δυσπιστία των νησιωτών μας, καθώς και οι αντιδράσεις τους είναι σεβαστές και πιθανόν δικαιολογημένες. Σ’ αυτές τις αντιδράσεις, όλως παραδόξως, ένωσαν τις φωνές τους, αυτοί, κυρίως οι αριστεροί, που επιθυμούν τη μεταφορά των μεταναστών στη ενδοχώρα και την εγκατάστασή τους όπου επιθυμεί και βούλεται ο καθείς, με όσους, προτείνουν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών και την επιστροφή τους στην Τουρκία ή στη χώρα καταγωγής τους. Προτείνω

Άμεσα να κλείσουν όλα τα σημερινά hot spotς και να φιλοξενηθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρους ανθρώπινους, μακριά από αστικούς ιστούς, σύγχρονους, κλειστούς, ελεγχόμενους και φρουρούμενους. Επιπλέον, αυστηροποίηση και επίσπευση της διαδικασίας ασύλου στην πράξη. Επίσης, καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας. Υπόψη, η μετακίνηση στην ενδοχώρα προβλήματα έντονα και περισσότερα θα δημιουργήσει, παρά θα δώσει λύσεις. Το μεταναστευτικό είναι θέμα Ευρωπαϊκό και δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα δικά μας σύνορα. Οπότε, τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία, ώστε να φιλοξενήσουν αναλογικά και σε πρώτη φάση τουλάχιστον τα ασυνόδευτα παιδιά που σήμερα είναι 4.000.

69 προβολές
  • Facebook - White Circle