Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Στα τάρταρα ο τουρισμός...

H επιθυμία για ταξίδι στην Ελλάδα είναι έντονη, δεν μεταφράζεται όμως σε αντίστοιχες κρατήσεις. Τις κρατά χαμηλά ο φόβος σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας μαζί με τον περιορισμό στα εισοδήματα. Σαν αποτέλεσμα η ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μετά την επιτυχή υγειονομική αντιμετώπιση του ιού δεν μετατρέπεται σε ισχυρή ζήτηση. Το δείχνουν τα πρώτα στατιστικά για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια μετά την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν οι πύλες προς μια σειρά τρίτων χωρών, αλλά και οι εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου. Στοιχεία

  • από κρίσιμους για τον τουρισμό αερολιμένες, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Ρόδος αποκαλύπτουν ότι τις πρώτες επτά ημέρες του Ιουλίου δεν άλλαξαν και πολλά σε σχέση με την εικόνα του Ιουνίου.


Όταν δηλαδή ακόμη δεν επιτρέπονταν οι πτήσεις προς ΕΕ από τις 14 χώρες από τις οποίες αυτή άρχισε να δέχεται επισκέπτες στις αρχές του μήνα.

Απόρροια του δισταγμού που υπάρχει φέτος για ταξίδια είναι ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η κίνηση στα παραπάνω αεροδρόμια ήταν από 89% έως 92% χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι. Δηλαδή ελάχιστα καλύτερη απ’ ότι τον Ιούνιο, μήνα χωρίς αφίξεις από τρίτες χώρες και όπου για τα ίδια νησιά η βουτιά κυμάνθηκε στο 96%-97% έναντι του αντίστοιχου περυσινού. Η σύγκριση δείχνει ότι η "διόρθωση" της ζημιάς εξελίσσεται αργά, η επιθυμία για ταξίδι στο εξωτερικό σκοντάφτει στο φόβο, στο ενδεχόμενο να βρεθεί κανείς σε καραντίνα σε ξένη χώρα.

Σίγουρα λείπουν ακόμη από την εξίσωση πέντε μεγάλες αγορές ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και Σουηδία, που αντιστοιχούν στο 26% των συνολικών περυσινών εισπράξεων και στο 20% όσων ταξίδεψαν πέρυσι στην Ελλάδα. Από Βρετανία οι πτήσεις ανοίγουν από αύριο, από Σουηδία στις 22 του μήνα και από ΗΠΑ πιθανώς προς τα τέλη του μήνα, ανάλογα πάντα με την επιδημιολογική της συμπεριφορά.

34 προβολές
  • Facebook - White Circle