Συμμετοχή ή Εθελοντισμός

Γράφει ο Γιάννης Ράπτης
Οι επιτροπές διαβούλευσης που εισήχθηκαν με τον Καλλικράτη δεν λειτούργησαν, γιατί και οι ίδιοι οι φορείς που κλήθηκαν να συμμετάσχουν, δεν πίστεψαν ότι πράγματι μπορεί να υπάρξει συμμετοχή στη διοίκηση και πηγαίνουν συνήθως άνθρωποι που είτε είναι μόνιμα διαμαρτυρόμενοι είτε έχουν βρει λύσεις για τα πάντα, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να καταλήγουν σε μια χαοτική κατάσταση, που έχει και κομματικές αντιπαραθέσεις.
Ο ρόλος του Δήμου είναι να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν πρωτοβουλίες για την πόλη τους, και αυτή είναι ακριβώς η διαφορά του εθελοντισμού από τη συμμετοχή. Προφανώς ο Δήμος σε κάποιες δράσεις που κάνει μπορεί να καλέσει εθελοντές, αλλά η συστηματική συμμετοχή του πολίτη σε καθημερινά πράγματα όπως, για παράδειγμα, στην ανακύκλωση, στην καθαριότητα, στην κυκλοφοριακή συμπεριφορά ή στην αλληλεγγύη δεν είναι εύκολη ιστορία, θέλει πολλά μυαλά να καθίσουν κάτω και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Πολύ βασικό στοιχείο σε όλη αυτή την ιστορία, είναι να περάσουν τέτοιες αντιλήψεις και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια άνθηση ομάδων πολιτών που δρουν ανεξάρτητα στην πόλη, αλλάζοντας την καθημερινότητά της (βλ. αδέσποτα). Ο Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και την καινοτομία που έχουν αναπτύξει οι ομάδες αυτές και να τα αξιοποιήσει για την επίλυση ευρύτερων προβλημάτων.
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του εθελοντισμού. Να υιοθετήσουμε το σύνθημα: Αγαπώ τον τόπο μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου. Κάθε γειτονιά να επιλέξει, μέσω συνελεύσεων, υπεύθυνους για τη φροντίδα της, με τον ίδιο τρόπο που κάθε πολυκατοικία έχει τον διαχειριστή της. Οι υπεύθυνοι κάθε γειτονιάς θα ενημερώνουν τον Δήμο όταν θα εντοπίζουν ένα επικίνδυνο δέντρο, μια λάμπα καμένη ή πολλά σκουπίδια, και να στηθεί ένα σύστημα για να ανταποκρίνεται ο Δήμος στα αιτήματα αυτά.
Αν δεν μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί, τότε πρέπει να ορίσει έναν τιμοκατάλογο εργασιών ώστε αν υπάρχει, για παράδειγμα, μια ζημιά στον δρόμο μπροστά από το σπίτι σου, να μπορείς εσύ να τη φτιάχνεις και να παίρνεις μετά τα λεφτά σου από την υπηρεσία. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της γραφειοκρατίας, που είναι χειρότερος από την έλλειψη πολιτικής βούλησης ή της ανικανότητας.
Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *