Η επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών στο πολιτικό τοπίο τίθεται υπό επεξεργασία από τα κομματικά επιτελεία που πάντα μετρούν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για την αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους, ενόσω οι δημοσκόποι παρουσιάζουν πρώτα πανελλαδικά στοιχεία των τάσεων στο εκλογικό σώμα μετά την εφιαλτική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

«Σημείο καμπής» είναι οι δύο λέξεις που επιλέγει έμπειρος αναλυτής, θεωρώντας προς το παρόν επισφαλείς τις εκτιμήσεις για το πώς θα μεταφραστούν οι παρενέργειες όσο θα πλησιάζει η προεκλογική περίοδος, αλλά και διακρίνοντας ήδη μεταβολές στο πολιτικό περιβάλλον. Πρώτον, η σκληρή πόλωση του διαστήματος πριν από τη σύγκρουση που σκόρπισε τον θάνατο στις ράγες έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που αγωνιούν εξίσου για προσεκτική διαχείριση. Δεύτερον, αποσύρθηκε η μέχρι πρότινος διατύπωση διακυβευμάτων από το Μαξίμου (μπροστά ή πίσω, αλήθειες ή ψέματα, σιγουριά ή πειραματισμοί) καθώς μοιάζει ξεπερασμένη ή έστω «αδύναμη» μπροστά στην εν γένει έκφραση αντίδρασης στην κοινωνία και το συναισθηματικό φορτίο αυτών των ημερών, ενώ αντίστοιχα προδιαγράφεται αναδιαμόρφωση των εκλογικών διλημμάτων από την αντιπολίτευση. Τρίτον, χαράσσεται από το μηδέν η στρατηγική της κάθε πλευράς έναντι της άλλης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί προφίλ συνεννόησης.

Πτώση

Τα γκάλοπ δείχνουν καθαρές απώλειες στα ποσοστά της κυβέρνησης και στους προσωπικούς «δείκτες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια αξιοσημείωτη… ψυχική απόσταση, όπως το θέτει δημοσκόπος, μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα, οι οποίοι κατευθύνονται στους αναποφάσιστους. Το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να αξιοποιήσει στο μέγιστο και με στοχευμένες αντιδράσεις (απαντήσεις για τον σιδηρόδρομο, συνέχεια στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες κ.λπ.) όλο τον πολιτικό χρόνο μέχρι την αναμέτρηση. Αυτός προσδιορίζεται πλέον σε 70 ημέρες εφόσον επιβεβαιωθεί το επικρατέστερο σενάριο της 21ης Μαΐου για την πρώτη κάλπη και της 2ας Ιουλίου για τη δεύτερη, με δεδομένη σε κάθε περίπτωση τη διάλυση της Βουλής μετά το Πάσχα, από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε οριστικά η 9η Απριλίου. Στόχος του Μαξίμου, αν όχι επιτακτική ανάγκη για την προοπτική ανάκτησης χαμένου εδάφους, είναι οι χειροπιαστές απαντήσεις, χωρίς ολισθήματα, «με ειλικρίνεια», κατά την οδηγία Μητσοτάκη.

Τρία διαφορετικά ποσοστά κλειδώνουν και επιμέρους αποφάσεις για την κυβέρνηση. Αφορούν το εύρος των απωλειών της, όπως αναμένεται να αποκρυσταλλώνονται σταδιακά. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επόμενες εβδομάδες, σε πρώτη φάση μέχρι τις 7 Απριλίου που αναμένεται να κλείσει η Βουλή για το Πάσχα και έπειτα μέχρι το τέλος Απριλίου, θα αποτελέσουν ικανή απόσταση ώστε να δοθούν οι δίκαιες απαντήσεις που απαιτεί η κοινωνία αλλά και να εκπέμψει πειστικά το μήνυμα της αξιοπιστίας των νέων δεσμεύσεών της.

Ηταν βασική διαχωριστική γραμμή που πρότασσε εξαρχής η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι θα είναι οι ίδιες οι αποφάσεις των κομμάτων, ο τρόπος που θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα, αυτά που θα δείξουν πώς και πόσο θα μεταφραστεί στην αποχή ή και στην ενίσχυση αντισυστημικών δυνάμεων η σημερινή οργή και ο πόνος της κοινωνίας.