Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Τί μπορεί να σώσει την τοπική οικονομία;

ΑΡΘΡΟ

του συμπολίτη μας Γ. Παπαδόπουλου


- Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως ακόμα και την εποχή της μεγάλης "ευμάρειας" , πλην ελαχίστων περιπτώσεων, το τοπικό επιχειρείν ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να αναπτυχθεί - είτε μέσω επενδύσεων, είτε μέσω καινοτομιών - που απ’ τη μια θα αξιοποιούσαν συγκριτικά πλεονεκτήματα κι απ’ την άλλη θα απελευθέρωναν παραγωγικές δυνάμεις ικανές να τροφοδοτήσουν μια αναπτυξιακή δυναμική που θα μετάλλασσε την τοπική οικονομία σε οικονομία πιο σύγχρονη, πιο ανταγωνιστική


- Ό,τι μας κρατούσε ζωντανούς ήταν η κατανάλωση που - κατά κύριο λόγο και σε μεγάλο ποσοστό - συντηρούσε την ύπαρξη μιας (μικρο)μεσαίας τάξης η οποία συγκροτούταν

στη σφαίρα της αγοράς με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοαπασχόληση και τη δραστηριοποίηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.


- Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια, αυτό νομίζω πως υπήρξε το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλo στην πόλη. (Η τοπική οικονομία, βουτηγμένη στην εσωστρέφεια, δεν επένδυε, δεν παρήγε πλούτο, δεν μεγέθυνε την πίτα, απλά, την ανακύκλωνε δια της κατανάλωσης)


- Στην αρχή της δεκαετίας, με το ξέσπασμα της κρίσης η πόλη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με συνέπεια μέσω ενός είδους "δημιουργικής καταστροφής" να υπάρξει εκκαθάριση του μη ανταγωνιστικού κεφαλαίου ( επιχειρήσεων που δεν ήταν ανταγωνιστικές). Όσες παρέμειναν, με τα χρόνια πάλεψαν κι ως ένα σημείο κατόρθωσαν να βρουν ένα καθεστώς ισορροπίας.


- Δυστυχώς, όμως, η κρίση στην αρχή της δεκαετίας δεν μας συνέτισε. Οι συνήθειες δεν άλλαξαν. Στροφή στο οικονομικό μοντέλο δεν υπήρξε. Επενδύσεις δεν ήρθαν. Ο κύριος πυλώνας του τοπικού επιχειρείν παρέμεινε η αυτοαπασχόληση και το μικρεμπόριο.


- Αναρωτιέμαι: Σήμερα, στην παρούσα φάση, με την οικονομία σε ένα απίστευτο σπιράλ ύφεσης, την κατανάλωση στα τάρταρα και μια παρατεταμένη ύφεση προ των πυλών, τι θα μπορούσε να σώσει την τοπική οικονομία.

98 προβολές0 σχόλια