Αναζήτηση

"ΤΑΖΕΙ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ"

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος


Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν γινόταν κάποιο μυστήριο (γάμος, βάπτιση κλπ), πρώτα πληρώνονταν οι φοροεισπράκτορες και μετά οι κληρικοί.

Οι κληρικοί συνήθιζαν να τρέφουν στην αυλή τους λαγούς. Αυτούς τους φρόντιζαν οι πιστοί της περιοχής. Οι λαγοί ήταν καλοθρεμένοι και όλοι μιλούσαν για τους λαγούς των παπάδων, τους "λαγούς με πετραχήλια".

Στους λαιμούς των ήμερων ζώων (σκύλος, γάιδαρος,κατσίκα κ. ά βάζουν συνήθως λουριά,να τα συγκρατούν και να τα ελέγχουν. Αυτό βέβαια δεν ήταν εύκολο να γίνει στα άγρια ζώα

(λαγούς, αλεπούδες κ. ά.). Ήταν σχεδόν ακατόρθωτο.

Αυτό το λουρί το έλεγαν "επιτραχήλιον"=επί + τράχηλος (πάνω στον τράχηλο=λαιμό). Έτσι βγήκε η φράση "λαγούς με πετραχήλια". Λέμε αυτή τη φράση, για όποιον τάζει-υπόσχεται υπέρμετρα πράγματα, που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν,που είναι ακατόρθωτα .

Επιτραχήλι (πετραχήλι) είναι το ιερό άμφιο που κρέμεται από το λαιμό των πρεσβυτέρων και επισκόπων και συμβολίζει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Οι πολιτικοί συνήθως τάζουν "λαγούς με πετραχήλια", για να κερδίσουν τις εκλογές . -Και οι στιχουργοί βάζουν στους στίχους τους αυτή τη φράση: "Αυτά που μου' ταξες ζωή ήταν λαγοί με πετραχήλια. Για κάθε αλήθεια που' χεις πει, ήταν τα ψέματά σου χίλια".

127 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων