” ΤΑ ΡΑΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ”

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος
Ο Γέρος του Μοριά (Θ.Κολοκοτρώνης) είχε μαζί του ένα δυνατό παλικάρι, το Μιχάλη Φούντα. Ήταν Καλόγηρος από το Άγιο Όρος. Μεγαλόσωμος και πανέξυπνος. Ήταν παντού μπροστά, στα γλέντια και στις μάχες.
Από κάποια αβλεψία κυκλώθηκε από τους Αρβανίτες, Πάλεψε, πήρε πολλά κεφάλια. Στο τέλος πιάστηκε .Χορός και πανηγύρια στους Αρβανίτες…
Τότε ο Κολοκοτρώνης έβαλε στο νου του ένα έξυπνο σχέδιο ν” ελευθερώσει το Φούντα .Ζήτησε από τους άντρες του να στήσουν ενέδρα και να πιάσουν οπωσδήποτε έναν Τούρκο αξιωματούχο. Έτσι κι έγινε
Πιάστηκε ο Κιαμήλ( Κεμήλ) Εφέντης- διοικητής στρατιάς.Τρίβοντας τα χέρια του ο Κολοκοτρώνης ζήτησε να τον ανταλλάξει με το Φούντα.Μπορούσε να ζητήσει ανταλλαγή με δεκάδες αιχμαλώτους.Προτίμησε τον Καλόγηρο με φουστανέλα.
Ξαφνιάστηκαν οι Αρβανίτες . Χαμογελώντας ο Κολοκοτρώνης τους απάντησε: ” Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αγά μου.Κι εγώ το Μιχάλη Φούντα δεν τον αλλάζω με χίλιους σαν εσένα”.
Πράγματι, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Ο παπάς κάνει τα ράσα. Μια άψογη ενδυμασία δεν κάνει τον καλό άνθρωπο.
Λέμε αυτή τη φράση και σήμερα, προκειμένου να τονίσουμε την ποιότητα του χαρακτήρα ενός ανθρώπου, που δεν εξαρτάται ούτε από την εξωτερική εμφάνιση ούτε από τα τυπικά προσόντα.
Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *