Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Τοπική γαστρονομία:      Μ α τ ι ά   ή   Ο μ α τ ι ά   Ναυπάκτου

Η δομή του άρθρου λήφθηκε από μία ανάρτηση στο διαδίκτυο του συμπολίτη δικηγόρου Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.

Το φαγητό λέγεται "Ματιές Ναυπάκτου" ή "Οματιές Ναυπάκτου" και έχει ρίζες στην αρχαιοελληνική κουζίνα.

Ο Δήμος Ναυπακτίας γιατί δεν προβάλλει αυτό το ιδιαίτερο φαγητό στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του, τη στιγμή που αναγνωρίζεται ως "ματιές Ναυπάκτου" ή "οματιές Ναυπάκτου";

Κάποιοι επειδή γνωρίζουν πόσο ωραίος μεζές είναι, τον προτείνουν για συνοδευτικό στο ούζο! & το χρησιμοποιούν & σε διαφημίσεις τους.

Τί είναι λοιπόν & πώς γίνεται; ενώ με τα λεπτά έντερα του γουρουνιού γίνονται λουκάνικα, με το παχύ έντερο γίνεται η ματιά!

Για να γίνει η ματιά πρέπει το παχύ έντερο να πλυθεί καλά με καυτό νερό & από τις δυο μεριές-στη συνέχεια αφήνεται ώρες για να ξεμυρίσει (γίνεται χρήση στο πλύσιμο & κρασιού ή & ξυδιού προαιρετικά), η γέμιση γίνεται από το συκώτι του γουρουνιού, το οποίο το ζεματούν για ώρα, μετά γίνεται κομμάτια, προστίθεται αλάτι, μπαχαρικά, μυρωδικά, πράσο, κρεμμύδι (& ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού προαιρετικά) μαζί με ρύζι (ή πλιγούρι, καλύτερα ρύζι!) & ανακάτωμα με 1-2 ποτήρια καυτό νερό (άλλοι τσιγαρίζουν το μείγμα & άλλοι όχι (στην Κρήτη βάζουν αντί ρύζι "χονδρό") με ένα χωνί γεμίζουν το έντερο με το μείγμα & το στρώνουν στο ταψί με λίγο νερό & με βελόνι ή οδοντογλυφίδα τρυπούν το παχύ έντερο για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο!

121 προβολές0 σχόλια