ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Πηγή πολλών δεινών

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Όταν ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους Ολύμπιους Θεούς και την έφερε στους ανθρώπους, οι Θεοί αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν. Τον Προμηθέα τον έδεσαν με χοντρές αλυσίδες σ’ ένα βράχο στον Καύκασο και ένας αετός του έτρωγε το συκώτι, το οποίο ξαναγινόταν, για να είναι συνεχές το μαρτύριο.

Στους ανθρώπους έστειλε μια πανέμορφη γυναίκα – δόλωμα. Προς τούτο είπε στον Ήφαιστο να πλάσει τη γυναίκα και οι Θεοί θα τη στόλιζαν με πολλά χαρίσματα: εξυπνάδα, γοητεία, ομορφιά κ.ά.

Από τα πολλά δώρα την ονόμασαν Πανδώρα( παν + δώρα). Αυτή την πανέμορφη γυναίκα-παγίδα την ερωτεύτηκε ο αδελφός του Προμηθέα, Επιμηθέας και την παντρεύτηκε Στο γάμο τους ο Δίας έστειλε δώρο ένα κουτί (πιθάρι), που μέσα είχε κρύψει όλα τα δεινά του κόσμου ( κακία, φθόνος ,μίσος, βία, γήρας, θάνατος πόλεμοι κ.λ.π.). Τους είπε να μην ανοίξουν ποτέ αυτό το κουτί.

Αυτό ήταν το περίφημο κουτί της Πανδώρας- πηγή πολλών δεινών.
– Όμως – περίεργες όπως είναι οι γυναίκες, η Πανδώρα μια μέρα άνοιξε λίγο το κουτί να δει τι έχει μέσα. Τότε ξεπήδησαν όλα τα κακά και κυρίεψαν τους ανθρώπους. Έκλεισε αμέσως το κουτί, αλλά μόνο έμεινε στον πάτο η Ελπίδα (αντίδοτο των συμφορών), για να μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα διάφορα προβλήματα.
– Λέμε αυτή τη φράση, όταν γίνεται μια πράξη με ανυπολόγιστες καταστροφές, όταν έρχονται πολλά και ατελείωτα δεινά.
– Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Η γη μας δίνει όλα τα καλά (δώρα Πανδώρας).Εμείς όμως καταστρέφουμε ο,τι καλό έχουμε γύρο μας(ανοίγουμε το ” κουτί της Πανδώρας”).

Μας μένει μόνο η ελπίδα. Ας μην τη χάσουμε κι αυτή.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *