“Τρελάθηκε” ο Σαμαράς;

Γράφει ο Γ. Παπαδόπουλος

Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός.

Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου

Αντώνης Σαμαράς.

Βγαίνω να περπατήσω στην πόλη. Στους δέκα γνωστούς που συναντώ, οι οκτώ (κυριολεκτικά!) είναι θαυμαστές του ξανθού γένους και της ορθοδοξίας -αμετανόητοι οπαδοί του Πούτιν!!

Επιστρέφω στο σπίτι. Ανοίγω την τηλεόραση: “Γέρων Παίσιος”, τσιφλικάδες και κολίγοι (“Άγριες μέλισσες”), όχτρητες και γδικιωμοί (“Γη της ελιάς”) τσεμπέρια, μαυροπουκαμισάδες και ανηλεείς βεντέτες (“Σασμός”).

Αναπαράσταση μιας Ελλάδας της αναδίπλωσης και της αγροτικής ηθογραφίας. Μιας Ελλάδας της μικρής κοινότητας, της παραδοσιακής αντίληψης και της κλειστής νοοτροπίας. Μιας Ελλάδας, μικρής, τίμιας και ειδυλλιακής που αναπαριστά τον Έλληνα να τρώει ψωμί και τυρί πάνω στο λιόπανο.

Κι όμως: αυτές είναι οι τηλεοπτικές σειρές που βρίσκουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στο φιλοθεάμον κοινό.

Αυτές είναι που “σαρώνουν” σε όλες τις μετρήσεις τηλεθέασης. Φαίνεται ότι (τηλεοπτικά τουλάχιστον) η κοσμοπολίτικη εποχή του Σημιτικού εκσυγχρονισμού και της φιλελεύθερης συναίνεσης έχει τελειώσει.

Μαζί της έχουν τελειώσει και οι σειρές με τους χλιδάνεργους μιλένιαλς και τους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες μπαμπάδες.

Η τηλεοπτική Αναστασία, ο Παπακαλιάτης και τα Βόρεια προάστια ή ο μύθος του Πυγμαλίωνα στους “δυο ξένους” σήμερα, τηλεοπτικά δεν θα είχαν καμία τύχη.

Στο στοίχημα Αλικάκη/”Δρόσω” η Ελλάδα “παίζει”….αβλεπί διπλό.

Μην αναφερθούμε στα σάιτ στη χώρα: Zougla και Makeleio σαρώνουν. Athensvoice και protagon με μικρή παρουσία.

Η Φιλελεύθερη πολιτιστική ηγεμονία στην Ελλάδα σήμερα, είναι είδος σε ανεπάρκεια. Με αυτήν την έννοια, ο Σαμαράς δεν είναι ένας θρησκόληπτος αναχρονιστής που “ερωτοτροπεί” με το ανορθολογικό.

Είναι ένας πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά που απευθύνεται.

Εθνοπολιτισμικό μάρκετινγκ κάνει ο άνθρωπος μπας και ξαναβγεί στον “αφρό“…

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *