Το πλοίο είχε φτάσει στην Βενετία της Ιταλίας από το Σάντος της Βραζιλίας και, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε αγωγούς αερισμού.

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν συνολικά 570 δέματα κοκαΐνης, βάρους 850 κιλών.

Σε δημοσιεύματα αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την προσφυγή της συζύγου του πρωθυπουργούΜαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη, για τα όσα γράφονται σε βάρος της για «πρόσωπα και υποθέσεις» που -όπως αναφέρει η ΝΔ στην ανακοίνωση της- «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί τους».

Συγκεκριμένα η ΝΔ τονίζει:

«Οι γνωστοί λασπολόγοι και ψεύτες, δίνουν “ρέστα” ενόψει εκλογών κι επιχειρούν για άλλη μια φορά να εμπλέξουν τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, με πρόσωπα και υποθέσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί τους.

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη έχουν ή είχαν κάποια σχέση, επαγγελματική ή άλλη, τώρα ή στο παρελθόν, με τον κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται κάποια στιγμή να μιλά με υβριστικά λόγια για τον Πρωθυπουργό.

Για όσα ψευδή γράφονται η κα Γκραμπόφκσι – Μητσοτάκη θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών».

Δημοσίευμα του Documento σχετικό με το θέμα, προχώρησε σε διόρθωση, τονίζοντας ότι «από παραδρομή αναγράφηκε στην πρώτη ανάρτηση ότι ο Πάνος Λασκαρίδης «είναι συνέταιρος της Μαρέβα Γκραμπόφσκι». ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ είναι ότι εταιρεία Velvet Success που ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη και φαίνεται να δραστηριοποιείται από τον Θανάση και όχι από τον Παναγιώτη Λασκαρίδη χρηματοδότησε την εταιρεία Zeus & Dione η οποία τότε ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι».

Ωστόσο, και το Πρώτο Θέμα εξέδωσε ανακοίνωση, καθώς αναρτήσεις ενέπλεκαν τον Πάνο Λασκαρίδη με την εφημερίδα και τον ιστότοπο. Όπως αναφέρει στο site του το Πρώτο Θέμα, «Ενημερώνουμε τους κ.κ. Κυριάκο Βελόπουλο, Γιώργο Κύρτσο, Νίκο Σβέρκο καθώς και τους λοιπούς «θαυμαστές μας» ότι το «Πρώτο Θέμα» και η ιδιοκτησία του δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ούτε είχε ποτέ, ούτε έχει χρηματοδοτηθεί ως νομικά ή φυσικά πρόσωπα από τον εφοπλιστή κύριο Παναγιώτη Λασκαρίδη. Τους καλούμε λοιπόν να ανακαλέσουν άμεσα τις αναφορές τους που σχετίζονται με εμάς και τον κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε την οδό της Δικαιοσύνης, κάτι το οποίο δεν έχουμε κάνει ποτέ».

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Πρώτου Θέματος, ο δημοσιογράφος Νίκος Σβέρκος με νέα ανάρτηση αναφέρει τα εξής:

Ανακοίνωση από την Laskaridis Shipping

Στις έρευνες των αρχών θα συμβάλλει η εταιρεία Laskaridis Shipping. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία, μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες. Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023. Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας. Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά.