ΦΟΒΕΡΟ. Αυτορύθμιση της φύσης
Όταν δεκατέσσερις λύκοι κυκλοφόρησαν στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone το 1995, οι επιστήμονες δεν συνειδητοποίησαν ότι θα άλλαζε δραματικά ολόκληρο το οικοσύστημα του πάρκου.

Οι λύκοι δεν βρίσκονταν στο πάρκο για 70 χρόνια, και όλο αυτό το διάστημα βασίλευαν εκεί τα ελάφια, που με τα χρόνια της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην τοπική χλωρίδα … Δεκατέσσερις λύκοι, φυσικά, δεν μπορούσαν να φάνε όλα τα ελάφια, αλλά πρόσεξαν περισσότερο να επιλέξουν βοσκοτόπια . Η βλάστηση άρχισε να αναζωογονείται σε εκείνα τα μέρη. Σε έξι χρόνια, ο αριθμός των δένδρων αυξήθηκε πενταπλάσιος.
Υπήρχαν κάστορες που χρειαζόντουσαν δέντρα για να φτιάξουν φωλιές . Αρχισαν σιγά σιγά να δημιουργούνται φυτά και λιμνούλες , με οι πάπιες και ψάρια. Οι λύκοι μείωσαν τον πληθυσμό των τσακαλιών, που οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των λαγών και των ποντικών, και έτσι προσέλκυσαν αλεπούδες και γεράκια , Οι αρκούδες ήρθαν στο πάρκο καθώς μπόρεσαν να διώξουν τους λύκους μακριά από το θηράματα τους.
Αλλά το πιο εκπληκτικό, οι λύκοι άλλαξαν τη ροή των ποταμών. Μειώθηκε η διάβρωση των ακτών. Αυτό συνέβη επειδή η επιδρομές των λύκων στα ελάφια οδήγησε σε εκρηκτική ανάπτυξη δέντρων στις όχθες των ποταμών, οδηγώντας στην ενίσχυση τους. Η γεωγραφία του ίδιου του πάρκου έχει αλλάξει, και όλα αυτά χάρη στους δεκατέσσερις λύκους που κυκλοφόρησαν εκεί πριν από λιγότερο από είκοσι χρόνια.