Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Φως στα «σκοτεινά» πλάνα!

Γράφει ο «μικροπολιτικός»


Δύο φωτογραφίες για καρτ ποστάλ !

Η μια είναι από πασίγνωστο Βλαχοχώρι στις πλαγιές του Βέρνου. Η άλλη, από κεντρική οδό στην πόλη της Ναύπακτου.


Το Βλαχοχώρι "απλώνεται" σε υψόμετρο 1350 μέτρων και είναι οικισμός "βουτηγμένος" στην παραδοσιακή πέτρα. Η οδός Αποκαύκου, βρίσκεται στο σύγχρονο τμήμα της πόλης, πλάι στη θάλασσα και το Νεωτερικό Ξενια, και όοο και αν την "ξύσεις" δεν θα βρεις τίποτα παραδοσιακό ούτε θα ανασύρεις στην επιφάνεια κάποια προϋπάρχουσα πέτρινη ρούγα.

Κι όμως: Ο κεντρικός μαχαλάς στο Νυμφαίο και η οδός Αποκαύκου στη Ναύπακτο είναι στρωμένες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με το ίδιο ακριβώς τραχύ υλικό. Τι οδήγησε τους υπεύθυνους σε αυτή την επιλογή δεν το γνωρίζω. Όπως επίσης δεν γνωρίζω αν "γίνεται", ένα εντελώς σύγχρονο "κομμάτι" πόλης να διατρέχεται από πέτρινες στράτες σαν αυτές που απαντώνται στα χωριά του Σινιάτσικου, του Σμόλικα και του Γράμμου.


Αυτό, που σίγουρα όμως γνωρίζω, είναι κάτι άλλο:

Η οδός Αποκαύκου, αν και σε όλα τα σχέδια (πεζοδρομημένης) ενοποίησης των δυο παραλιών αποτελεί σημαντικό συνδετήριο ιστό – εν τούτοις - μετά την ανάπλαση και εξαιτίας κυρίως της τραχύτητας του δαπέδου έχει "μεταλλαχθεί" και σε μεγάλο βαθμό έχει παύσει να χρησιμοποιείται από...

α) ποδηλάτες

β) περιπατητές

γ) μητέρες με καρότσια

δ) όσους έχουν βάλει το τρέξιμο στη ζωή τους

...ακυρώνοντας στην πράξη τη χρήση για την οποία κατασκευάστηκε.


Πρέπει κάποια δημοτική αρχή να βρει τον τρόπο να την αποξηλώσει!

140 προβολές1 σχόλιο
  • Facebook - White Circle