Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Φως στα «σκοτεινά» πλάνα!

Γράφει ο «μικροπολιτικός»


«απορούντες» και «γνωρίζοντες»

Κάποιος που θα έμπαινε στον κόπο μιας ιδεοπολιτικής ταξινόμησης στην πόλη μας - "χοντρικά" - θα διέκρινε, δυο σχολές πολιτικής ανάλυσης.

Δυο σχολές στις οποίες οι οπαδοί της μιας - ας τους ονομάσουμε "απορούντες" – εμφανίζονται να έχουν διαμετρικά αντίθετη

οπτική από τους οπαδούς της άλλης – ας τους ονομάσουμε "γνωρίζοντες".Οι "απορούντες" - "σκεπτικοί" εξ ορισμού – είναι εκείνοι που συχνά αναγνωρίζουν τα λάθη τους, παραδέχονται την άγνοιά τους, το ίσως και όχι το ασφαλώς διακρίνει τις πολιτικές τους απόψεις.


Για αυτούς, η ανάλυση των εξαιρετικά πολύπλοκων κοινωνιών μας, δεν μπορεί να είναι ανάλυση μονοσήμαντη και μονοδιάστατη, αλλά πολυσήμαντη και πολυδιάστατη - γιαυτό - και οιαδήποτε εύκολη, χοντροκομμένη και μανιχαϊστική οπτική είναι εξ ορισμού απορριπτέα.Οι "γνωρίζοντες", αντίθετα, είναι εκείνοι που "δεν ξεγελιούνται σαν τους υπόλοιπους αφελείς" - γιαυτό - και μέσα από σχηματοποιήσεις και απλουστευτικές προσεγγίσεις προσπαθούν να περιορίσουν τον ιδιαίτερα πολύπλοκο κόσμο μας στις διαστάσεις του δικού τους ορίζοντα, που θέλει τον κόσμο να μην παρεκκλίνει, να μην παρεκτρέπεται, να μην αντιστρέφει σκοπούς και νοήματα, αλλά να αναπτύσσεται με τρόπο δεδομένο, γραμμικό και απόλυτα μανιχαϊστικό.


Για αυτούς, απ’ τη μια μεριά ίστανται οι δυνάμεις του φωτός κι απ΄την άλλη οι δυνάμεις του σκότους. Απ τη μια πλευρά ο αγνός και αγαθός λαός κι απ την άλλη συνωμοτικά κέντρα που απεργάζονται τις τύχες μας και ρυθμίζουν ερήμην τα πεπρωμένα μας,


Στην Αργκό, οι "γνωρίζοντες" αποκαλούνται ψ ε κ α σ μ έ ν ο ι και - ΔΥΣΤΥΧΩΣ - τελευταία εμφανίζονται σε μεγάλη άνοδο και στην Ναύπακτο.

75 προβολές
  • Facebook - White Circle