Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Φ ρ ο ν ο ύ μ ε...

"Χαμηλή πτήση" το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Η εξέλιξή του ανέδειξε παθογένειες του παρελθόντος αλλά δυστυχώς και νέες.


Μόνο παρήγορο η λειτουργία του προεδρείου που κάνει κάθε προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες και αποπνέει εμπιστοσύνη σε όλες τις πτέρυγες. Ίσως λίγο ακόμα «σφιξιμο» της διαδικασίας ανεβάσει το επίπεδο της συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση η βαθμολογία λειτουργίας του κρίνεται θετική και συγκριτικά με το παρελθόν άριστη.Δύο θέματα ξεχώρισαν. Ο ορισμός της διοίκησης της ΚΕΔΝ και η άδεια λειτουργίας του κέντρου διασκέδασης e-base στο λιμάνι.


Όσον αφορά το πρώτο, η συζήτηση εκτράπηκε. Ο δήμαρχος εισηγήθηκε τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το δ.σ. της εταιρείας και το συμβούλιο όφειλε να υιοθετήσει την πρόταση ή να προβάλει ενστάσεις σχετικά με την καταλληλότητα των προσώπων.

Η συζήτηση «ξέφυγε» και το σώμα ταλαιπωρήθηκε με καφενειακού τύπου παρεμβάσεις. Με ένα κρεσέντο αναφοράς ατεκμηρίωτων γεγονότων και πράξεων του παρελθόντος κάποιοι σύμβουλοι έδωσαν την εντύπωση ότι μάλλον βρήκαν την ευκαιρία να καταθέσουν τα εσώψυχά τους παρά να τοποθετηθούν επί του θέματος. Τελικά μετά τη φυσιολογική εκτόνωση των «αποθεμένων» διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε κάποια ένσταση επί της ουσίας της εισήγησης του δημάρχου.

Προέκυψε και μία σημαντική είδηση. Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα τον διαχειριστικό έλεγχο της ΚΕΔΝ. Ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Λουκόπουλος δεν υλοποίησε, ως όφειλε, την Απόφαση και ο νυν Βασίλης Γκίζας δεν δείχνει θετική διάθεση.


Το δεύτερο θέμα έφερε στην επιφάνεια τις παθογένειες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Να γίνουμε σαφείς.

Ένα σοβαρό θέμα εισέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο με την αντίστοιχη τεχνοκρατική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Το συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και τις παραμέτρους που αναδεικνύει έχουν πολιτική και κοινωνική διάσταση. Για να έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πρέπει να είναι ενημερωμένο πλήρως από την τεχνοκρατική διάσταση.

Στην προκειμένη περίπτωση επανασυζητείτο ένα θέμα που είχε αναβληθεί προκειμένου να υπάρξει και η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας. Η αρμόδια υπηρεσία όμως επικαλούμενη λόγους που δεν αξίζουν σχολιασμού αντί να εισηγηθεί, με την παρέμβασή της περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Αντί να καταθέσει ένα γραπτό κείμενο που θα ήταν η Εισήγηση, σύμφωνα με την εντολή του δημοτικού συμβουλίου, προτίμησε να καταθέσει την τελευταία στιγμή ένα χαρτί, δίχως τα απαραίτητα παραστατικά που επικαλείτο, με τη διάθεση να αναπτύξει προφορικά σκέψεις και απόψεις, αλλά ταυτόχρονα δίχως να δεσμεύει την υπηρεσία.

Τ ρ α γ έ λ α φ ο ς.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον πολιτικό προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Κύριε δήμαρχε

η δομή της Εισήγησης προς ένα πολιτικό όργανο περιέχει δύο σκέλη. Το ένα αναφέρει το σκεπτικό και το άλλο το συμπέρασμα που ενδιαφέρει. Αν λείπει το συμπέρασμα δεν είναι Εισήγηση αλλά κάτι «άλλο».

Φράσεις όπως «φρονούμε» αντί «εισηγούμαστε» είναι φράσεις δικολαβίστικες και μεταφράζονται ως αποποίηση ευθύνης.

Ο Αντρέας Κοτσανάς ήταν αυτός που εντόπισε το «ολίσθημα» και το lepantoporto τον συγχαίρει δημόσια.

Κατά τα λοιπά το θέμα ξανα-αναβλήθηκε για έκτακτο συμβούλιο, με την ελπίδα να επανέλθει η ανάλογη σοβαρότητα.

113 προβολές0 σχόλια