“Χορεύοντας” με τους λύκους…

Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι από επιθέσεις λύκων σε κοπάδια

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει κτηνοτρόφοι της Κεχρινιάς Αμφιλοχίας που κάνουν λόγο για συνεχείς επιθέσεις λύκων σε κοπάδια αιγοπροβάτων και βοοειδή της περιοχής.
Το e-maistros.gr δημοσίευσε φωτογραφίες από νεκρά ζώα, θύματα λύκων κάνοντας λόγο για μεγάλη έκταση του φαινομένου.
Μάλιστα το ζήτημα ήρθε και στη Βουλή από βουλευτές (Απ.Αβδελάς, Κωνσταντίνος Χήτας) της Ελληνικής Λύσης που κατέθεσαν Ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας με αφορμή την αύξηση επιθέσεων λύκων στα ζώα τους» είναι το θέμα της ερώτησης.
Σύμφωνα με τους βουλευτές που επικαλούνται ενημέρωση από κατοίκους των τοπικών κοινωνιών , σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, με αφορμή τις συχνές επιθέσεις αγελών λύκων που δέχονται στα ποιμνιοστάσιά τους κατά το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρουν, η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι πολύ μεγάλη γεγονός που τους έχει φέρει σε προβληματισμό. Κάθε τόσο όχι μόνο έχουν σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, αλλά και τίθεται σε κίνδυνο και η δική τους σωματική ακεραιότητα.
Οι αγρότες υποστηρίζουν πως στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ συναντούν τη «σφιχτή» πολιτική του οργανισμού ο οποίος βάζοντας αστερίσκους και προϋποθέσεις προσπαθεί να μειώσει το ύψος των αποζημιώσεων.

Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, για να λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και για να έρθει πραγματογνώμονας να εκτιμήσει, πρέπει ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων να είναι άνω των επτά. Αυτή η επιβολή πλαφόν βλάβης είναι- κατά τα λεγόμενά τους -απαράδεκτη και δε υπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αλλά ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις για αποζημίωση και πάλι είναι ζημιωμένοι.

Η αποζημίωση που θα πάρουν είναι πολύ μικρή και δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και επηρεάζει μειωτικά την ετήσια ενίσχυση που παίρνουν από το κράτος, αφού ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν μειώνεται η ενίσχυσή του.
Οι κτηνοτρόφοι των εν λόγω περιοχών ζητούν από την Πολιτεία να ενσκήψει στο πρόβλημά τους και να φροντίσει να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οι αποζημιώσεις που θα δίνονται να ανταποκρίνονται πραγματικά στη βλάβη που υφίστανται και να μην είναι ψίχουλα.
Ιδανική λύση υποστηρίζουν οι βουλευτές θα ήταν η απευθείας αντικατάσταση των απολεσθέντων ζώων από την Πολιτεία τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου.
Ζητούν εξάλλου οι κτηνοτρόφοι ακόμη από τους τοπικούς φορείς και τα Δασαρχεία να κάνουν καταμέτρηση του πληθυσμού των λύκων, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δοθεί κάποια λύση.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *