Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Απλή αναλογική δυο γύρων δεν μπορεί να υπάρξει. Θα μπορούσε να υπάρξει – ΜΟΝΟΝ - εφόσον συνέτρεχαν κάποιες προϋποθέσεις - όπως: α) ένα μπόνους εδρών για τον πρώτο συνδυασμό, και

β) ένας κόφτης 5-7% που θα απέτρεπε τους όποιους "ελεύθερους σκοπευτές".


Στις περισσότερες "σύγχρονες" δημοκρατίες, η "δημοκρατική αρχή" επιτάσσει την απλή αναλογική σε ΕΝΑ και μόνο γύρο, διαφανείς προγραμματικές συγκλίσεις για την εξεύρεση λύσης, και στη συνέχεια - ΕΑΝ - δεν προκύψει λύση, επαναληπτικές εκλογές. Η μη ύπαρξη επαναληπτικών εκλογών ενέχει πάντα τον κίνδυνο να οδηγήσει (μεταξύ των δυο Κυριακών) σε υστερόβουλες αδιαφανείς συμφωνίες.


Μια τέτοια, χωρίς προϋποθέσεις απλή αναλογική δυο γύρων, ήταν και η εκλογική αναμέτρηση που βιώσαμε στο δήμο Ναυπακτίας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, καθώς η δημοτική αρχή που προέκυψε δεν προήλθε με αναλογικό τρόπο αλλά με τον "τρόπο" μιας παλιάς και εξαιρετικά δοκιμασμένης συνταγής (εκείνης της συνταγής, που μέσα από υστερόβουλα αδιαφανή παζαρέματα ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων οδηγεί πάντοτε σε κάποια συμφωνία).


Διότι κακά τα ψέμματα: Μπορεί η εκλογή των μελών και η συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας να έγινε στον πρώτο γύρο με αναλογικό τρόπο, αλλά για την - ΑΜΕΣΗ - εκλογή δημάρχου την δεύτερη Κυριακή προηγήθηκαν οι γνωστές διαδικασίες-παζαρέματα των προηγούμενων εκλογικών συστημάτων. Δημοσιεύματα της εποχής που

δεν διαψεύστηκαν, όπως επίσης και η ομολογία αρχηγού συνδυασμού (που επίσης δε διαψεύστηκε) για κάποια συνάντηση σε μπαρ του Ρίου - "ουσία της οποίας ήταν η πρόταση από μεριάς του κ. Γκίζα να δεσμευτεί για συνδιοίκηση με τους κ.Μπουλέ και Νταουσάνη", με δεδομένο ότι ο κ. Τσουκαλάς είχε δηλώσει ξεκάθαρα τη στήριξή του - αποδεικνύουν ότι η σημερινή συνδιοίκηση στο Δήμο είναι το αποτέλεσμα μιας ευκαιριακής σύγκλισης παρατάξεων, που σε δεδομένη στιγμή αποφάσισαν να συναρθρωθούν σε σύνολο επί σκοπώ την κατάληψη και το μοίρασμα θέσεων εξουσίας.


Η εξουσία κερδήθηκε. Οι θέσεις της συνδιοίκησης μοιράστηκαν. Κοντά σε αυτές "μοιράστηκαν" και κάποιες (ρουσφετολογικές) προσλήψεις συμβούλων. Στην πορεία έγιναν και κάποιες τοποθετήσεις ημετέρων, και μέχρις εκεί….


Η πολιτική εγκαταλείφθηκε, και φαίνεται, πως πλέον, το μόνο που έμεινε να ενδιαφέρει τη Δημοτική αρχή είναι η διατήρηση των ισορροπιών και των κεκτημένων... Διαφορετικά, πώς να εξηγήσει κανείς την "μεταπολιτική", "στρογγυλή" και απονευρωμένη διοίκηση στην οποία ασμένως επιδίδεται? Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς απ΄τη μια, το περίσσευμα χαλαρότητας που την διακρίνει, κι απ' την άλλη την παντελή απουσία τριβής, διαφωνίας, προτάγματος και του όποιου πολιτικού μπούσουλα για το "μέλλον" του τόπου.


Ο Ιούλιος "μέσιασε", οι μέρες άρχισαν να μικραίνουν, το καλοκαίρι και μαζί του ο όποιος τουρισμός – οσονούπω- μας αποχαιρετά, στο λιμάνι (ακόμα) παλεύουν με τις λιθοστρώσεις, τα ρείθρα και τα ύψη, και η Δημοτική αρχή παγιδευμένη στον "πολιτικό της νιρβάνα" δείχνει άβουλη στο να επιβάλλει την παραμικρή λύση.

223 προβολές0 σχόλια