Όχι στις ίσες αποστάσεις

Του Πέτρου Πιτσιάκα

Με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της θέσης που διατυπώνουν μερικοί, για την ανάγκη τήρησης ίσων αποστάσεων, μεταξύ των εμπολέμων, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αυτό,συγκρίνοντας την πολιτική και τις αντιλήψεις της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Και οι δύο χώρες οραματίζονται την αναβίωση τηςπάλαι ποτέ αυτοκρατορίας τους. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία σήμερα, αλλά και σε περιοχές της Γεωργίας και Τσετσενίας χθες, με το πρόσχημα ότι, στο παρελθόν,οι περιοχές αυτές ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει συμφέροντα στην περιοχή μας,γιατί η Ελλάδα, καθώς και τα άλλα κράτη της βαλκανικής και η Κύπρος αποτελούσαν,κατά το παρελθόν, τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, μετά από τη Σοβιετική κατάρρευση, ήταν ιστορικό λάθος, που πρέπει να διορθωθεί και ότι η ίδια κινδυνεύει εξαιτίας της στρατιωτικοποίησης των γειτονικών της χωρών, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη, η Τουρκία πιστεύει τα ίδια για τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), γι’ αυτό μιλά για την ανάγκη αναθεώρησής της, και, ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι κινδυνεύει, εξαιτίας της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Η Ρωσία, δικαιολόγησε την εισβολή της στην Ουκρανία με το πρόσχημα της προστασίας των καταπιεσμένων ρωσόφωνων πληθυσμών της Ανατολικής Ουκρανίας. Το 1974, η Τουρκία, εισέβαλε στην Κύπρο, με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων, που δήθεν κινδύνευαν από τους Ελληνοκύπριους. Επίσης, αναφέρεται στην καταπίεση των μουσουλμάνων, που ζουν στη Δυτική Θράκη και για την ανάγκη προστασίας τους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα διαπιστώνουμε ότι στα ανατολικά της Ουκρανίας υπάρχει μια αναθεωρητική δύναμη, η Ρωσία, και στα ανατολικά της χώρας μας υπάρχει μια άλλη αναθεωρητική δύναμη, η Τουρκία. Γι’ αυτό το λόγο δεν χωράνε ίσες αποστάσεις, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας γιατί απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των διεθνών συνθηκών και των συνόρων, με τη δύναμη των όπλων και τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *