Αναζήτηση

2 + ένα Ερωτήματα στον Κώστα Καρακώστα

Ο Κώστας Καρακώστας, κορυφαίο στέλεχος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της προηγούμενης δημοτικής αρχής βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο «μάτι του κυκλώνα».


Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον σχεδιασμό του έργου της Ανάπλασης, όπως προκύπτει από τον θεσμικό ρόλο που κατείχε, οι επικριτές του βρήκαν την ευκαιρία να του προσάψουν την ευθύνη σε οτιδήποτε «αρνητικό» συμβαίνει, με αποτέλεσμα την επικράτηση του σλόγκαν:


«Για όλα φταίει ο Καρακώστας»


Το Lepantoporto του έθεσε τρία «καυτά» ερωτήματα και αυτός ανταποκρίθηκε.


Πρώην συνεργάτες σας πιστώνουν οτιδήποτε θετικό αποτύπωμα της δημοτικής σας θητείας στον Λουκόπουλο και την παράταξη και χρεώνουν οτιδήποτε αρνητικό στον Καρακώστα.

Πώς το σχολιάζεις;


Έχουν απόλυτο δίκιο, στο πρώτο σκέλος της διαπίστωσής τους. Ακόμη και όσοι διάλεξαν να χτυπήσουν (πισώπλατα ή μη) την Ενωτική Πρωτοβουλία, αποδέχονται την πολύ καλή της παρουσία, ειδικά στον τομέα των έργων και των χρηματοδοτήσεων. Αυτό το πέτυχε ο Λουκόπουλος και η παράταξη. Επομένως

όσοι επί πέντε χρόνια δούλευαν για τον δήμο και όχι για τον εαυτό τους, όσοι στήριζαν την παράταξη είναι συμμέτοχοι της επιτυχίας.


Στον προσωπικό μου απολογισμό, θεωρώ ότι είμαι ένας από αυτούς.

Μάλιστα, στις δύσκολες στιγμές, όταν κάποιοι έβαζαν το «εγώ» πάνω απ’ το «εμείς», τον εαυτό τους πάνω από την κοινωνία, επέλεξα να μην μιλήσω δημόσια.


Δεν είμαι σίγουρος αν έκανα το σωστό. Αλλά θυσίασα το δίκιο για να υπηρετήσω την αποτελεσματικότητα. Ήμουν για πέντε χρόνια σε θέση ευθύνης και έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να φέρω αποτέλεσμα. Και όσοι είναι σε τέτοια θέση πρέπει να έχουν

και μεγάλο στομάχι και υπομονή. Δεν μίλησα τότε, οπότε και σήμερα δεν δικαιούμαι να

παρελθοντολογήσω, αναζητώντας εκ των υστέρων δικαίωση.


Στις ταινίες, σε γάμους, ακούγεται η φράση «όποιος είναι αντίθετος σε αυτό τον γάμο να μιλήσει τώρα, αλλιώς να σωπάσει για πάντα». Συμφωνώ απολύτως. Δεν μου ταιριάζει κατόπιν εορτής, να ανακαλύπτω σκιές σε αυτό που υπεράσπιζα, ούτε το αντίθετο, να υπερασπίζω αυτό που κατηγορούσα. Αυτό πάει γάντι στους γυρολόγους της πολιτικής, που τρέλαναν τις πυξίδες για να εξασφαλίσουν την προσωπική τους επιβίωση.


Παράλληλα, έχω την ελπίδα, πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, μπορεί να λειτουργεί σωστά, να κρίνει δίκαια, ειδικά στις κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές. Αυτό δεν φάνηκε στην πρόσφατη υγειονομική κρίση;

Γι αυτό και υπήρξε μεγάλη αποδοχή του Τάκη Λουκόπουλου προσωπικά αλλά και της θητείας του.


Χαίρομαι σκεπτόμενος, «ήμουν κι εγώ εκεί». Ειδικά στην μάχη που δώσαμε για να κερδίσουμε έργα και χρηματοδοτήσεις. Σε πρόσφατη ανάρτησή σας, γράφετε στον επίλογο «όλοι κάνουμε κάποια δουλειά

και κρινόμαστε». Είναι υπερβολικό να το ζητήσω αυτό και για εμένα;


Στην θητεία του Τάκη, χτίσαμε μια οικοδομή με γερά θεμέλια γιατί είχαμε σαφή πολιτική και αυτοδιοικητική πρόταση. Η οικοδομή ήταν ευρύχωρη, και αυτό είναι προσωπική επιτυχία του Τάκη.

Αλλά είναι απαραίτητη για λόγους προστασίας και η σκεπή και το αλεξικέραυνο. Κάπου εκεί ήμουν κι εγώ μαζί με πολλούς άλλους. Όχι πάντως στο σαλόνι.

Να πω δε, πως βγαίνω από μια θητεία, στην διοίκηση και κανείς δεν μου έκανε κριτική για το ότι λέρωσα τα χέρια μου. Τα ίδια και πολύ περισσότερα ισχύουν για τον πρώην δήμαρχο, τον Τάκη. Το εύχομαι ολόψυχα και στους σημερινούς διοικούντες.
Η Ανάπλαση υλοποιείται σύμφωνα με όσα δρομολογήθηκαν επί θητείας σας;

Πώς βλέπεις τη λειτουργικότητα της πόλης μετά την ολοκλήρωσή της;


Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, κέρδισε την χρηματοδότησή της, μετά από δύσκολες εγκρίσεις και διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία προτάσεις άλλων δήμων δεν εγκρίθηκαν. Έχει την σφραγίδα της έγκρισης των επαϊόντων. Επιπλέον η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ. Επομένως δεν μπορεί να

αλλάξει στα βασικά της σημεία.


Είναι σαφές ότι η πατρότητα του έργου που έχει στόχο να αναδείξει τον χαρακτήρα της Ναυπάκτου, ως καστρούπολης, ανήκει στην Ενωτική Πρωτοβουλία. Περίμενα όμως η νέα διοίκηση να το αντιμετωπίσει σαν δικό της παιδί, έστω και υιοθετημένο, αφού πρόκειται για μια σημαντικότατη παρέμβαση στην

καρδιά της καστροπολιτείας μας. Όμως του συμπεριφέρεται όπως η κ. Θερναδιέρου στην Τιτίκα, στους Άθλιους του Β. Ουγκώ. Χωρίς να δίνει τίποτα, περιμένει να βγάλει κέρδος.

Επέλεξε μετά από 10 μήνες απραξίας, μια φυσική πέτρα που δεν είναι λεία στην επιφάνεια και φυσικής κοπής στις ακμές, όπως προβλέπει η έγκριση του Κ.Α.Σ., μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνή. Θα μπορούσαν να επιμείνουν στην επιλογή του ίδιου υλικού, αλλά με λεία επιφάνεια, όπως προβλέπει η μελέτη του έργου. Το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο.

Εύχομαι να αλλάξουν τακτική, επειδή «η φθήνεια τρώει τον παρά». Μέχρι τώρα, με τις μεγάλες αναίτιες καθυστερήσεις και την επιλογή του υλικού έχουμε ως δήμος βάλει αυτογκόλ. Ας μην το συνεχίσουμε.


Συνεχίζοντας, στην ερώτησή σας, θέλω να πω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο την λειτουργικότητα αυτού του έργου.

Μετρήστε μαζί μου τα εξασφαλισμένα έργα, πέρα από την ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου και την ανάδειξη της Δυτικής πύλης του κάστρου, σας παρακαλώ.


1. Δημιουργία πολιτιστικού μονοπατιού, από την πόλη στο κάστρο.

2. Ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ και επαναλειτουργία του ως τουριστικού πολυχώρου.

3. Λειτουργία του κέντρου ψηφιακής αναπαράστασης της ναυμαχίας του Lepanto, στο ΞΕΝΙΑ.

4. Ανάπλαση στο Εμπορικό κέντρο και λειτουργίες «έξυπνης, ψηφιακής πόλης», με τα Ανοικτά κέντρα εμπορίου.

5. Ανακατασκευή των Νότιων και Ανατολικών τειχών του κάστρου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

6. Ανάδειξη των Οθωμανικών κρηνών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

7. Ανάπλαση στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής


Με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, προϋπολογισμού, δέκα εκατομμυρίων, η Ναύπακτος που αγαπάμε θα αλλάξει, θα αποκτήσει χαρακτήρα και λειτουργικότητα που ταιριάζει στην ιστορία της.

Δημιουργούνται πεζόδρομοι, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, αναβαθμίζεται ο αστικός εξοπλισμός, θα λειτουργούν ψηφιακές εφαρμογές πληροφόρησης και εξυπηρέτησης του πολίτη, αναβαθμίζεται η καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, σε όλο το κέντρο, από την πλαζ στην Ψανή μέχρι το Κ.Ε.Π. στο Γρίμποβο. Δείτε σας παρακαλώ μαζί μου όλο το πλάνο και μην εστιάζουμε σε ένα μόνο έργο.


Αυτά τα οκτώ πολύ σημαντικά έργα, ζητώ από την σημερινή διοίκηση να τα αγαπήσει σαν δικά της παιδιά, έστω και υιοθετημένα. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί στην σωστή υλοποίηση όλων αυτών, ακουμπά το μέλλον της πόλης μας και των συμπολιτών μας.
Θα σε δούμε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου κατά την διάρκεια αυτής της δημοτικής θητείας;

Πώς κρίνεις το δημοτικό συμβούλιο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του;΄


Οι εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019. Εκλέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος οριστικά και αμετάκλητα. Τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία. Προσωπικά θα ήθελα να είχα εκλεγεί. Αυτό δεν έγινε και η φύση και η κοινωνία απεχθάνονται τα κενά, επομένως «ουδείς αναντικατάστατος».


Όταν κάποιος είναι υποψήφιος στις εκλογές λέμε ότι «εκτίθεται ως υποψήφιος». Εγώ ευτυχώς εκτίθεμαι διαρκώς, επί 38 χρόνια, είτε είμαι υποψήφιος, είτε όχι. Και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Μπορώ να εκτίθεμαι ως μέλος κάποιου οργάνου, όπως το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό.


Διάλεξα να μην δοξαστώ κρυπτόμενος. Αν αναζητήσει κανείς στο αρχείο των τοπικών εφημερίδων και στο διαδίκτυο θα βρει εκατοντάδες τοποθετήσεις μου. Από τα 17 μου χρόνια έχω μια πορεία με ευθείες, ζικ-ζακ, στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες αλλά στην κοίτη του ίδιου ποταμού. Σκέφτομαι να συνεχίσω.

Ειδικά μετά την θητεία μου στην διοίκηση, όπου με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τους ανθρώπους και τις καταστάσεις, νομίζω ότι μπορώ να είμαι έστω και στο ελάχιστο χρήσιμος. Εργαζόμενος πάντα μέσα από

συλλογικότητες και ομάδες. Η μοναξιά του σχολιαστή καταστάσεων δεν μου ταιριάζει. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη» μας πρόσταξε ο Νίκος Καζαντζάκης. «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα», μας προτρέπει ο ίδιος.


Για το δημοτικό συμβούλιο, που μου ζητήσατε να το κρίνω, είναι ακόμη νωρίς. Σίγουρα αντικατοπτρίζει τα καλά αλλά και τα κουσούρια που έχουμε ως κοινωνία. Θα υποστεί την βάσανο της κριτικής, περνώντας

ο χρόνος. Ας τους βοηθήσουμε και εμείς, οι απ’ έξω, ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Ειδικά αυτούς που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά και θεωρώ πως έχουν διάθεση προσφοράς στις κοινές μας υποθέσεις.

Καλή θητεία.

643 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων