Αναζήτηση

2 + 1 ερωτήματα στον Γιάννη Νταουσάνη

Γιάννης Νταουσάνης: Αυτοδιοικητικός με τεράστια εμπειρία. Διετέλεσε Δήμαρχος για μία τετραετία του Καποδιστριακού δήμου Ναυπάκτου, καθώς και Πρόεδρος της Κοινότητας Σκάλας επί σειρά ετών.


Ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση από πολύ νέος, πλέον των σαράντα ετών.


Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ναυπακτίας και συνεργάτης του δημάρχου Βασίλη Γκίζα, ο οποίος του ανέθεσε την ευθύνη διαχείρισης των προγραμμάτων Leader, θέση "κλειδί" για την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου.


Το Lepantoporto του απηύθυνε τρία σημαντικά ερωτήματα και αυτός ανταποκρίθηκε.


Πώς κρίνεις τον "βηματισμό" της δημοτικής αρχής τον πρώτο χρόνο της θητείας της;


Κάθε νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει το Δήμο, σε δύο θέματα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα. Το πρώτο είναι η συνέχεια του Δήμου και το δεύτερο , ο σωστός σχεδιασμός με βάση το όραμά της , πάνω στον οποίο θα στηριχθεί, δρώντας όμως παράλληλα γρήγορα και δουλεύοντας σκληρά, ώστε σύντομα να ξεκινήσει κάποια νέα έργα και στο τέλος της τετραετίας της να αφήσει σημαντικό έργο.

Σε ότι αφορά το πρώτο, η συνέχεια του Δήμου δηλαδή, θεωρώ ότι τα πήγε πολύ καλά, και αυτό είναι φυσικά υπέρ του Δήμου, κάτι που παλαιότερα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχε συμβεί, και βέβαια είχε κοστίσει πολύ ακριβά στο Δήμο μας. Εδώ ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο κ. Γκίζας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και είναι στα θετικά του. Το τονίζω. Έδειξε μεγάλο ζήλο και θεωρώ ότι κανένας δεν θα μπορούσε να πει το αντίθετο γιατί υπήρχαν αρκετές δυσκολίες σε κάποιες περιπτώσεις μελετών που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν για να μπορέσουν να δημοπρατηθούν, όπως κάποια από τα έργα του Leader.


Όσο για το δεύτερο, ο ίδιος ο Δήμαρχος , κάνει σε καθημερινή βάση και με τη βοήθεια των συνεργατών του, μεγάλη προσπάθεια για να προλάβει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε να ξεκινήσουν νέα απαραίτητα έργα. Ήδη στο πρώτο χρόνο έχουν ολοκληρωθεί μελέτες για νέα σημαντικά έργα, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και σύντομα θα δημοπρατηθούν και θα ξεκινήσουν. Και για να ολοκληρώσω την απάντησή μου στην ερώτησή σας θεωρώ ότι ξεκίνησε καλά, στέκεται πολύ καλά ως Δήμαρχος στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, φαίνεται ενήμερος σε όλα τα θέματα και κάνει πραγματικά σε καθημερινή βάση μεγάλη προσπάθεια για να προκύψει μια πολύ γόνιμη τετραετία που τόσο ανάγκη έχει ο Δήμος μας.


Ποιό είναι το μυστικό προκειμένου μία δημοτική αρχή να ζευγαρώσει τη θητεία της;


Πολλά μπορεί να πει κανείς για αυτό που συμβαίνει στο Δήμο μας. Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος Δήμαρχος ακόμα και αν έχει κάνει σημαντικό έργο να ζευγαρώσει τη θητεία του, εδώ και πολλές τετραετίες τώρα. Βεβαίως σε ένα βαθμό αυτό εξαρτάται από τον ίδιο το Δήμαρχο και το έργο που έχει κάνει στη θητεία του.


Δυστυχώς όμως , σε ένα μεγάλο βαθμό, άλλες είναι οι αιτίες. Από τη μια δυστυχώς είναι η ζηλοφθονία κάποιων και από την άλλη, είναι η συμπεριφορά κάποιων που κατέχουν μεγάλες θεσμικές θέσεις σε επίπεδο νομού, αλλά και σε επίπεδο της πόλης, που δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ανάπτυξη του Δήμου, όσο το προσωπικό τους συμφέρον από τη μια μεριά και από την άλλη να κάνουν κουμάντο πάντα αυτοί, γιατί και στις δύο περιπτώσεις, θεωρούν ότι ένας Δήμαρχος μετά από μια δεύτερη τετραετία είναι απειλή για αυτούς.


Ευθύνονται βεβαίως και οι ψηφοφόροι οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ψηφίζουν με κριτήριο το έργο ενός Δημάρχου αλλά με το κριτήριο του ρουσφετιού. Και για να δώσω ένα παράδειγμα, δεν τους αγγίζει καν ένα σημαντικό γενικό έργο, που αφορά όλους, όπως είναι π. χ. η ολοκλήρωση του περιφερειακού χάρις στην οποία δεν σκοτώνονται πλέον νέα παιδιά από τις νταλίκες μέσα στην πόλη, τους αγγίζει όμως μια τσιμεντόστρωση κάποιων μέτρων εκεί που την ήθελαν.


Δεν υπάρχει λοιπόν μυστικό. Απλά, ένας Δήμαρχος ,που έχει βέβαια κάνει και σημαντικό έργο, για να ζευγαρώσει τη θητεία του, έχει να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις κυρίως που προανέφερα. Και αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Είναι όμως γεγονός ότι μια δεύτερη τετραετία σε ένα Δήμαρχο του δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το όραμά του και αυτό θα είναι πολύ καλό για το Δήμο.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι θα αλλάξουν νοοτροπία και δεν θα είναι πλέον εμπόδιο για την επανεκλογή ενός καλού Δημάρχου στις επόμενες εκλογές.


Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος που διέπραξες στη μακρόχρονη ενασχόλησή σου με τα κοινά;


Λάθη έκανα γιατί έκανα και πολλές πράξεις. Και όποιος κάνει πολλές πράξεις κάνει και κάποια λάθη. Το αναγνώριζα όμως και πάντα μάθαινα από αυτά.


Τώρα για να απαντήσω ακριβώς στην ερώτησή σας, έχοντας κάνει και την αυτοκριτική μου, το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν η τοποθέτηση κάποιων συνεργατών μου, σε μόνιμη θέση ολόκληρη την τετραετία της θητείας μου ως Δήμαρχος.

206 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων