Αναζήτηση

2+1 ερωτήματα στον Γιώργο Ασημακόπουλο

Ο Γιώργος Ασημακόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ναυπακτίας με την παράταξη "Ανανέωση και δημιουργία" του Γιώργου Γούλα,

Εκφραστής του ορθοπολιτικού λόγου έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο με τις εποικοδομητικές παρεμβάσεις του.

Ανήκει στη νέα γεννιά των δημοτικών συμβούλων που φιλοδοξεί να οδηγήσει τον δήμο μας στη νέα εποχή.

Το Lepantoporto του έθεσε τρία "καυτά" ερωτήματα και αυτός ανταποκρίθηκε.

Η παράταξή σου βρίσκεται στην αντιπολίτευση με επιλογή του Γκίζα ή του εκλογικού σώματος;

Η απλή αναλογική δίνει δικαίωμα στον νικητή του δεύτερου γύρου να επιλέξει τους συνεργάτες του, ανεξάρτητα από την εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού. Κατά συνέπεια η επιλογή είναι του Δημάρχου και όχι του εκλογικού σώματος. Όποιον υποψήφιο και να ρωτήσετε, θα σας απαντήσει ότι ψηφίστηκε για να διοικήσει. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Δήμαρχος επιλέγει ποιους θα βάλει σε ποια πλευρά. Έτσι λοιπόν ο κ. Γκίζας επέλεξε να συνεργαστεί με τις παρατάξεις Μπουλέ, Τσουκαλά και Νταουσάνη. Ίσως πρέπει να κάνετε την ίδια ερώτηση σε αυτόν για τις επιλογές του.

Σε κάθε περίπτωση, και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσετε και εσείς αλλά και οι αναγνώστες, η παρουσία μας είναι θετική και δημιουργική. Εμείς, ανεξάρτητα από τη θέση που βρισκόμαστε, ένα πράγμα έχουμε ως στόχο: το κοινό συμφέρον. Το συμφέρον αυτό το υπηρετούμε πριν τις εκλογές, έχοντας παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό αλλά φιλόδοξο σχέδιο με το πρόγραμμά μας. Λειτουργούμε λοιπόν βάσει αυτού του σχεδίου, βάση του οποίου είναι η κοινή λογική.

Στους τρεις αυτούς μήνες προτείναμε ρεαλιστικές λύσεις σε μείζονα θέματα, με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Όπου η πλειοψηφία μας προσεγγίζει, συναινούμε. Και δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις όπως γνωρίζετε. Πώς να είναι λίγες όταν οι προτάσεις μας υπαγορεύονται από την κοινή λογική; Τις θέσεις μας τις προσέγγιζε η προηγούμενη πλειοψηφία σε θέματα όπως το τουριστικό καταφύγιο, ο πεζοδιάδρομος Γριμπόβου-λιμανιού, το Ξενία τις αναπλάσεις του κέντρου και άλλα. Το κάνει ήδη και η σημερινή πλειοψηφία.

Αποδεικνύουμε διαρκώς ότι στηρίζουμε κάθε τι θετικό που λειτουργεί για το κοινό συμφέρον και, ότι αντιπολιτευόμαστε σκληρά ο,τιδήποτε αντίθετο. Ανεξάρτητα από το αν καθόμαστε σε «καρέκλα» ή όχι, ή άποψή μας δεν αλλάζει.

Πώς αξιολογείς τη λειτουργία της δημοτικής αρχής, της αντιπολίτευσης και του δημοτικού συμβουλίου γενικότερα;

Υπάρχει γενικά μια τάση γκρίνιας την οποία δεν μπορώ να ασπαστώ. Δεν έχουμε το χειρότερο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελλάδας, το αντίθετο. Πάρα πολλές αποφάσεις είναι ομόφωνες, η αντιπολίτευση έχει εμπιστευτεί πολλές επιλογές προσώπων σε θέσεις διοίκησης υπερψηφίζοντας και, γενικά η λειτουργία του Συμβουλίου είναι ομαλή παρά τις όποιες μικρές αρρυθμίες.

Ο εχθρός όμως του καλού είναι το καλύτερο.

Σίγουρα κάποιοι σύμβουλοι, οι οποίοι μάλιστα είναι στην πλειοψηφία και διοικούν, θα έπρεπε να τοποθετούνται περισσότερο στο συμβούλιο.

Σίγουρα το γεγονός ότι η πλειοψηφία δεν διαμορφώθηκε βάσει κάποιας προγραμματικής σύγκλισης αλλά με βάση άλλους συσχετισμούς, επιβάλλει να μην έχει σχέδιο και να κινείται περιπτωσιολογικά, βάσει των επιμέρους στοχεύσεων των εταίρων της Σύμπραξης.

Σίγουρα στην αντιπολίτευση υπάρχουν φορείς έντασης που δεν βοηθούν τη λειτουργία του οργάνου.

Εμείς προσπαθούμε να στεκόμαστε αρωγοί στη βελτίωση των αρνητικών σημείων και, να είμαστε μέρος των θετικών όσο περνάει από το χέρι μας. Τα καταφέρνουμε, αν και κάποιες φορές μας δυσκολεύουν φωνασκίες από τη μία και πολιτικοί σολοικισμοί από την άλλη.

Υπάρχουν στην κοινωνία μας αυτοδιοικητικά ρεύματα ή περιστασιακά μορφώματα μιας χρήσης;

Το εκλογικό σκηνικό της Ναυπακτίας χαρακτηρίζεται από την ετερογένεια των τοπικών κοινωνιών που απαρτίζουν τον Δήμο. Από τη μία έχουμε ένα αστικό κέντρο και μεγάλες τοπικές κοινότητες που το συνοδεύουν. Εκεί συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το κριτήριο του ψηφοφόρου εκεί είναι τα έργα, το σχολείο, η αποχέτευση και άλλα περισσότερο πολιτικά ας πούμε στοιχεία. Όταν όμως απομακρυνόμαστε, ειδικά προς τα ορεινά, έχουμε πολλές μικρές τοπικές κοινότητες με ελάχιστους ψηφοφόρους και ακόμα λιγότερους μόνιμους κατοίκους. Εκεί το κριτήριο του ψηφοφόρου αλλάζει, γίνεται περισσότερο προσωπικό και λιγότερο πολιτικό.

Η σύγκρουση των δύο αυτών πραγματικοτήτων, αφενός η προσωπική ψήφος και αφετέρου η πολιτική, κάνει δυσδιάκριτη τη διαφορά μεταξύ ρευμάτων και μορφωμάτων.

Για παράδειγμα στο Συμβούλιο υπάρχουν σύμβουλοι που εκλέγονται βάσει των προσωπικών σχέσεων που επικρατούν στις μικρές τοπικές κοινότητες. Τα πρόσωπα αυτά καθορίζουν τις δημοτικές εξελίξεις και πρωτοστατούν στη δημιουργία μορφωμάτων μιας χρήσης, αφού το εκλογικό τους σώμα δεν τους κρίνει για την σταθερή ή συνεπή τους πολιτική συμπεριφορά, αλλά για την προσωπική τους σχέση. Τους ακολουθούν όπου και να πάνε, ό,τι και να κάνουν. Την προηγούμενη συσπειρώθηκαν γύρω από τον κ. Λουκόπουλο, τώρα είναι στα πέριξ του κ. Γκίζα.

Από την άλλη δεν μπορούμε να αγνοήσουμε παρατάξεις με μεγάλη χρονικά παρουσία που κάποια στιγμή διαμόρφωσαν πλειοψηφικά ρεύματα. Η Κίνηση Πολιτών μετεξελίχθηκε στο σχήμα του κ. Λουκόπουλου, η παράταξη Μπουλέ έχει βγάλει δήμαρχο και έχει σταθερή πολυετή παρουσία, εμείς είμαστε παρόντες σε δυο εκλογικές διαδικασίες και διεκδικούμε την πρωταγωνιστική μας πλέον παρουσία στο άμεσο μέλλον. Επίσης δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το κυρίαρχο κομματικό ρεύμα της Νέας Δημοκρατίας έπαιξε ρόλο και στα αυτοδιοικητικά αποτελέσματα της Ναυπακτίας την περασμένη άνοιξη, γεγονός καθαρά πολιτικό.

Η αλήθεια λοιπόν είναι κάπου στη μέση: ναι υπάρχουν αυτοδιοικητικά ρεύματα, ναι η πολιτική είναι παρούσα στο Δήμο μας, ωστόσο η πληθώρα πολλών μικρών τοπικών κοινοτήτων που επιβάλλουν πρόσωπα που κινούνται με μη πολιτικά κριτήρια αλλοιώνει αυτά τα ρεύματα και πολλές φορές τα υπερκερνά. Είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που θα έλυνε η διάσπαση του Δήμου σε δύο, ενός ορεινού και ενός πεδινού Δήμου οι οποίοι θα χαρακτηρίζονταν από ομοιογένεια.

Το γεγονός όμως ότι ο τόπος μας μένει πίσω, ότι η κοινή λογική συχνά πνίγεται και ότι τα άλυτα προβλήματα οδηγούν τη Ναυπακτία σε μαρασμό θα έχει σύντομα, πολύ πιο σύντομα από ό,τι ενδεχομένως πιστεύετε, ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού, ισχυρού πολιτικού ρεύματος που θα σαρώσει τέτοιες προσωπικούς συσχετισμούς και θα τους αποδυναμώσει.

223 προβολές0 σχόλια