Αναζήτηση
  • Lepantoporto

2 + 1 Ερωτήματα στον Γιώργο Γούλα

Ο Γιώργος Γούλας, επικεφαλής της παράταξης "Ανανέωση και δημιουργία" τιμά τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για μια εικοσαετία περίπου.


Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος και σε διάφορες θέσεις διοίκησης του Δήμου.


Οι δύο απανωτές παραιτήσεις του, από τη ΔΕΥΑΝ και την Επιτροπή "επιλογής των υλικών της Ανάπλασης", δημιούργησαν προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δομών αυτών και ευρύτερα.


Το Lepantoporto του απηύθυνε τρία σχετικά ερωτήματα και αυτός ανταποκρίθηκε.Δύο απανωτές παραιτήσεις: ΔΕΥΑΝ και Ανάπλαση. Τί συνέβη;


Πρόκειται για δύο διαφορετικές και μη συνδεόμενες περιπτώσεις μεταξύ τους. Έτυχε να είναι κοντά χρονικά.


Στην περίπτωση της ΔΕΥΑΝ:


Σε δια περιφοράς Συμβούλιο (λόγω πανδημίας) υπήρχαν στα θέματα και 4 απευθείας αναθέσεις για διάφορα θέματα ύψους συνολικά άνω των 40.000 ευρώ, με μία προσφορά, χωρίς δηλαδή να έχουν παρθεί προσφορές και από άλλους εργολάβους, προμηθευτές, κτλ., ώστε να επιτευχθεί πιθανόν καλύτερη τιμή.


Σε ερώτησή μου προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. γιατί δεν παίρνουμε περισσότερες προσφορές και να πετύχουμε καλύτερη τιμή, μου είπε ότι έχω δίκιο και άλλη φορά να το κάνουμε. Του ανταπάντησα ότι αφού οι υποθέσεις αυτές δεν είναι κατεπείγουσες, προτείνω αναβολή για 1-2 εβδομάδες ώστε να ζητήσουμε και άλλες προσφορές και να κάνουμε τότε την ανάθεση.


Δεν εισακούσθηκα και προχώρησαν στις αναθέσεις!


Στο Δημοτικό Συμβούλιο στην διαδικασία των ερωτήσεων, ρώτησα αν στο Δήμο όταν αναθέτουν απευθείας εργασίες, κάνουν προμήθειες, κτλ., αν παίρνουν προσφορές. Μέσω του Αντιδημάρχου Οικονομικών πήρα την απάντηση ότι παίρνουν προσφορές και έτσι πετυχαίνουν σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες τιμές. Τότε έβαλα προ-ημερήσιας διάταξης το θέμα της παραίτησής μου και την αντικατάστασή μου. Εκεί επανέλαβα τα παραπάνω και επίσης έθεσα στο σώμα την εικόνα που έχω αποκομίσει, όπου ο Πρόεδρος θεωρώ ότι έχει ουσιαστικά εκχωρήσει την αρμοδιότητά του και επέμεινα στην παραίτησή μου.


Πιστεύω ότι είναι διαφορετικό να κατατίθενται σε ένα συμβούλιο 2 απόψεις και να επιχειρηματολογούν κάποιοι υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, αναφέροντας τα θετικά σημεία της δικής τους άποψης και τα αρνητικά της άλλης και τελικά να υπερψηφίζεται από την πλειοψηφία η μια και άλλο πράγμα να καταθέτεις μια άποψη, να σου λένε δίκιο έχεις (χωρίς να κατατίθεται κανένα επιχείρημα απέναντι σε αυτό που λες), αλλά δεν το κάνουμε.


Εκεί σηκώνεις τα χέρια ψηλά και αποχωρείς, δεν έχεις να προσφέρεις τίποτα.


Το γνωστοποίησα λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο και έγινε η κουβέντα που έγινε για κάποιες ώρες με χαρακτηρισμούς και καταγγελίες για το παρελθόν, στις οποίες δεν έλαβα μέρος καθώς στη ΔΕΥΑΝ ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα για μερικούς μήνες.


Στην περίπτωση της επιτροπής για τα υλικά της ανάπλασης:


Η επιτροπή ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο. Η λογική λέει ότι η διαδικασία επιλογής των υλικών (επιτροπή – αρχαιολογίες - τεχνική υπηρεσία) όφειλε να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των εργασιών ώστε ο εργολάβος να προμηθευτεί εμπρόθεσμα τα υλικά και να προχωρήσει έτσι γρήγορα τις εργασίες.


Κάτι τέτοιο δεν έγινε δυστυχώς με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.


Στην μοναδική απόφαση της επιτροπής για την πέτρα του δρόμου στην Νότη Μπότσαρη και το ρείθρο, έγινε συνεδρίαση στο Δημαρχείο όπου ήρθαν δείγματα από διαφορετικές πέτρες, υπήρχε ο Γεωλόγος κ. Ανδ. Παναγιώτου που μας ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά κάθε υλικού, ακούστηκαν διάφορες απόψεις και τελικά επελέγη ομόφωνα η πέτρα Ψαμμίτης Ιωαννίνων (γνωστή ως πέτρα Ιωαννίνων) και οριστικά θα την εγκρίναμε αν βλέπαμε και στρωμένο ένα δείγμα. Πράγμα που έγινε σε λίγες μέρες.

Πέραν της αρμοδιότητας της επιτροπής θέσαμε και ζητήματα που πιθανόν θα οδηγούσαν και σε καλύτερο αποτέλεσμα όπως ότι ζητήσαμε η πέτρα να είναι πιο λεία από το δείγμα και ακόμα κάποια τεχνικά θέματα. Συνεπώς για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου μια φορά ακόμα, συμφωνώ με την τοποθέτηση πέτρας στο έργο, καθώς θεωρώ ότι αναβαθμίζει αισθητικά το νούμερο ένα αξιοθέατο της πόλη μας που είναι η περιοχή του Λιμανιού, συμφωνώ με το χρώμα και το είδος της πέτρας στο οδόστρωμα και τα ρείθρα, διαφωνώ με την επιφάνεια που είναι, αντί για πιο λεία από το δείγμα, πιο άγρια.


Στις 28/5 χωρίς καν να υπάρξει διαδικασία όπως η προηγούμενη, κληθήκαμε να δούμε στρωμένο δείγμα (συνδυασμό 3 αποχρώσεων πέτρας για το πεζοδρόμιο και κράσπεδο). Μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε την συγκεκριμένη επιλογή που είχε λέει εγκριθεί και από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Χωρίς να μας πουν ούτε καν ποιος τις επέλεξε.


Ο εκπρόσωπος των Μηχανικών αποχώρησε διαμαρτυρόμενος και τελικά από την επιτροπή των 5 μελών έμεινα μόνο εγώ και ο Αντιδήμαρχος (οι υπόλοιποι ήταν απόντες εξ αρχής). Κατόπιν αποχώρησα και εγώ επιφυλασσόμενος για τα υλικά και το πώς έγινε η επιλογή τους.


Βλέποντας όλα αυτά (αναλυτικότερα μπορεί να δει κάποιος στην ανακοίνωσή μου) θεωρώ ότι η επιτροπή έχει απαξιωθεί εντελώς και συνεπώς δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η παρουσία μου σε ένα τέτοιο όργανο.


Τελευταία διάβασα κάπου ότι ο Αντιδήμαρχος λέει ότι τηρήθηκε η ίδια διαδικασία στις δύο περιπτώσεις. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι στην πρώτη διαδικασία (παρουσία και του Γεωλόγου) η επιτροπή επέλεξε το υλικό. Τέτοιο πράγμα δεν έγινε την δεύτερη φορά. Από πού έως πού λοιπόν τηρήθηκε η ίδια διαδικασία. Επίσης δεν μπορεί να είναι ίδια η διαδικασία καθώς στην δεύτερη περίπτωση δεν έχει ληφθεί απόφαση (3 παρόντες: ο Αντιδήμαρχος, εγώ και ο Αρχιτέκτονας Εκπρόσωπος των Μηχανικών που αποχώρησε, άρα δεν υπάρχει απόφαση, άλλωστε δεν έγινε καν ψηφοφορία).


Αν προχωρήσουν θα είναι χωρίς την γνωμοδότηση της επιτροπής.
Διαγνώσκεις διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του δήμου σε σχέση με το παρελθόν;

Κοιτάξτε είναι νωρίς ακόμα ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της λειτουργίας όλων των εταιριών και των οργάνων του Δήμου, στα οποία είναι πρωταγωνιστές πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις που συνασπίστηκαν. Μια πρώτη εικόνα είναι πως δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος λειτουργίας (Φιλοσοφία) όπως αναδείχθηκε και στη ΔΕΥΑΝ.


Για το ίδιο πράγμα αλλιώς λειτουργούν στο Δήμο (προσφορές και καλύτερη τιμή), αλλιώς στη ΔΕΥΑΝ (χωρίς προσφορές). Θα μπορούσε ως ένα βαθμό να ερμηνεύεται, αν τα μέλη ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις, αλλά εδώ μιλάμε για στελέχη της ίδιας παράταξης. Μάλιστα ο κ. Μπουλές ευθέως στο ΔΣ δήλωσε ότι κακώς δεν ελήφθησαν προσφορές που είναι η σωστή τακτική και μάλιστα με απλή πρόσκληση και άνοιγμα μπροστά στο ΔΣ που κάνει την ανάθεση.


Σε σχέση με την προηγούμενη Δημοτική αρχή τώρα, υπάρχουν κοινά πρόσωπα που αποχώρησαν και συμμετέχουν τώρα στη νυν. Επίσης η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε παραχωρήσει στους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους ένα είδος «αυτονομίας», που μοιάζει λίγο με την συνεργασία παρατάξεων που έχουμε σήμερα και που η κάθε μια κατά δήλωσή τους έχει «αυτονομία» στην ευθύνη κάθε τομέα.

Άρα σίγουρα έχουν κοινά στοιχεία. Το μέλλον θα δείξει περισσότερα.
Το μήνυμα των παραιτήσεών σου «ελήφθη» από τον Δήμαρχο; Ποιά η άποψή σου;

Πιστεύω πως ναι.


Στο θέμα της ανάπλασης λόγω κακών χειρισμών έγινε καθυστερημένη έναρξη του έργου. Με την έναρξη των εργασιών έκλεισε ο δρόμος και δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν γρήγορα λόγω της μη έγκαιρης επιλογής των υλικών. Αυτό δημιούργησε άσχημη ψυχολογία και κίνδυνο να γίνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα του έργου με αντάλλαγμα την ταχύτερη περάτωσή του.


Δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα έργο στο καλύτερο σημείο του Δήμου μας. Αυτό είναι το μήνυμα μου. Καλή επιλογή υλικών, όχι κακοτεχνίες που θα οδηγήσουν σε επιπλέον μελλοντικές ταλαιπωρίες.


Στην περίπτωση της ΔΕΥΑΝ πιστεύω πάλι έλαβε το μήνυμα μου.


Πολύ φοβάμαι όμως ότι πιθανόν να έλαβε και άλλα μηνύματα ανάμεσα στο σημείο που ζήτησα να συζητηθεί το θέμα προ-ημερησίας και το χρονικό σημείο που συζητήθηκε τελικά.

Είτε προφορικά είτε και διαμέσου των ψηφοφοριών ενδιάμεσα…. Καθώς ενώ αρχικά ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι στο Δήμο ακολουθούν άλλη πρακτική, έπειτα άρχισαν τα: «μήπως», «αν» και «να έρθουν στοιχεία στο γραφείο μου»…


Παραταξιακή συνοχή με αντάλλαγμα έκπτωση των αξιών είναι συχνά μια επιλογή που έχουν οι Δήμαρχοι. Ο συμβιβασμός αυτός όταν γίνεται, οδηγεί στο να χαρακτηριστούν τελικά όλοι το ίδιο από την κοινωνία, ειδικά όταν τα μηνύματα που λαμβάνουν ή που μελλοντικά θα λάβουν είναι διαρκή και ισχυρά και γίνονται γνωστά και στην κοινωνία, αλλά δεν τα λαμβάνουν υπόψιν.


Ο μη συμβιβασμός σε θέματα αξιών και οι καθαρές λύσεις, μακροπρόθεσμα δικαιώνουν και δημιουργούν πλειοψηφίες που έχουν διάρκεια και δεν είναι εφήμερες….

399 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων