Αναζήτηση

2 + 1 ερωτήματα στον Στάθη Λουκόπουλο

Συνέντευξη καταπέλτης!


Ο Στάθης Λουκόπουλος έχει τιμήσει πλειστάκις με την παρουσία του τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας.


Έχει διατελέσει επίσης μέλος του νομαρχιακού συμβουλίου και Πρόεδρος του οργάνου αυτού.


Η διαχρονική του παρουσία στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής ήταν και συνεχίζει να είναι διακριτή.


Οι παρεμβάσεις του σε μείζονα ζητήματα προκαλούν ζωηρό ενδιαφέρον και ενίοτε είναι και «αιχμηρές», με αποτέλεσμα να προκαλούν ευρείες επικρίσεις.


Το Lepantoporto του έθεσε τρία «καυτά» ερωτήματα και αυτός ανταποκρίθηκε.Μία φράση που χρησιμοποιείται στα παραπολιτικά στέκια της πόλης και αποδίδεται σε σένα είναι: τα “βοοειδή”.

Ποιό το πολιτικό-κοινωνικό της περιεχόμενο;

Όντως η πλήρης φράση “ανεπιτήρητα βοοειδή” με την έννοια που χρησιμοποιείται είναι δική μου.


Ήταν η ενστικτώδης αντίδρασή μου όταν κάποιος ορεινός παράγοντας εξ Αθηνών έκανε αντιπολίτευση στην υπό τον Τάκη Λουκόπουλο δημοτική αρχή ισχυριζόμενος πως τα χωρία έχουν λιμνάζοντα θέματα μεταξύ των οποίων ανέφερε ότι “τα ανεπιτήρητα βοοειδή διέρχονται μέσα απ’ τα

χωριά και κοπρίζουν….”.


Του απάντησα τότε διάφορα και του επισήμανα ότι εμένα που δεν μένω στο χωριό με ενοχλούν τα ανεπιτήρητα βοοειδή που κατέκλεισαν την πόλη και την έκαναν χωριό.


Κατάλαβαν όλοι τι εννοούσα. Κάποιοι θύμωσαν. Αδιαφόρησα και αδιαφορώ.

Το νόημα της φράσης είναι πως ως σύνολα οι άνθρωποι που εποικίζουν το αστικό κέντρο της περιοχής όντας με διαφορετικά βιώματα, γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες, είναι διαφορετικής “ταχύτητας” απ’ τους τρόπον τινά αστικοποιημένους κατοίκους της πόλης.


Στο βιβλίο μου για τον εποικισμό της

Ναυπάκτου απ’ την απελευθέρωσή της το 1829 έχω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών του εποικισμού μίας πόλης. Γράφω εκεί “Γιατί από δύο γειτονικές πόλεις….με εξ ίσου μακραίωνη ιστορία, πεδινό…..περιβάλλον και κλίμα, το Ναύπλιο και το Άργος, το μεν πρώτο είναι μία εκπληκτική επαρχιακή πόλη…...και το δεύτερο έγινε μία πόλη…….άχρωμη και απρόσωπη. Μήπως γιατί οι ροές των εποίκων απ’ την περιφέρεια ….. κατευθύνθηκαν στο Άργος της αγροτοκτηνοτροφίας και του εμπορίου;”.


Και πάω παρακάτω. Δείτε πως ψηφίζουν στα δημοτικά πράγματα οι ορεινοί. Ως αγέλες αμνοεριφίων. Τους ίδιους κοτσαμπάσηδες. Όπου πάει ο κοτσάμπασης από κοντά και τα προβατάκια. Με δεξιό υποψήφιο ο κοτσάμπασης, δεξιά τα προβατάκια. Με αριστερό υποψήφιο ο κοτσάμπασης, αριστερά και τα προβατάκια. Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Έρχεται από παλιά.

Η διαφορά είναι πως παλιότερα τα βοοειδή περνούσαν διακριτικά και επιφυλακτικά ένα στάδιο προσαρμογής, τουλάχιστον η πρώτη γενιά. Σήμερα μπαίνουν ως κατακτητές χωρίς αναστολές και ενδοιασμούς. Καβαλάνε τα άλογά τους και κάνουν παρέλαση στις γιορτές…..της ναυμαχίας. Είχαν φοράδες στις ναυμαχίες;


Ένα ακόμα στοιχείο. Στη γενιά μου η αφρόκρεμα της σπουδάζουσας νεολαίας στη συντριπτική της πλειοψηφία δεν έκανε επάγγελμα στη Ναύπακτο. Οι λιγοστοί αξιόλογοι που έμειναν πίσω δεν μπόρεσαν να φυλάξουν Θερμοπύλες. Το πλήθος των νεο￾Ναυπάκτιων επιστημόνων (με γνώσεις για άσκηση επαγγέλματος και όχι παιδεία με την ευρεία έννοια) με σύμμαχο τον λαϊκισμό που ανέτειλε τότε στα πολιτικά πράγματα τους νίκησε κατά κράτος.


Κλείνω με μία πρόβλεψη. Η κατάσταση δυστυχώς θα χειροτερεύει διαρκώς και το πνεύμα "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" θα γίνει κυρίαρχο και ανθρωποφάγο.Έχεις δηλώσει δημόσια την απόσυρσή σου από τα τοπικά δρώμενα. Οι εκάστοτε παρεμβάσεις σου ωστόσο χαρακτηρίζονται “αιχμηρές” και επικρίνονται.

Πως το σχολιάζεις;


Ο άνθρωπος στη ζωή του πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρει τα όριά του. Αυτό που λέει

απλοϊκά ο λαός “σε παίρνει ή δεν σε παίρνει”.


Η απόπειρά μου στο παρελθόν να ασχοληθώ με τα κοινά της Ναυπάκτου, δοθέντος ότι ζούσα, εργαζόμουν και έκανα οικογένεια στην Αθήνα, ήταν μία υπερβολή. Βγήκα απ’ τα όριά μου. Και που; Σ’ ένα περιβάλλον με πλειοψηφούν ένα ανθρώπινο πλέον

δυναμικό με χαρακτηριστικά “ανεπιτήρητων...”. Έτσι αποφάσισα να μην ξανά “εκτεθώ”. Άλλωστε, αυτά τα είκοσι περίπου χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, διαπίστωσα πως το "πολιτεύεσθαι

είναι η τέχνη του συμβιβασμού και άρα εγώ, εκ φύσεως “μονοκόμματος” και συγκρουσιακός, δεν είχα καμία θέση στο παιχνίδι.


Βέβαια το ότι έπαψα να πολιτεύομαι δεν σημαίνει ότι έπαψα να είμαι και ενεργός πολίτης. Δεν σημαίνει πως δεν έχω άποψη για την πόλη που έζησαν πριν από μένα πέντε γενιές προγόνων μου και στην οποία “μαζεύεται ο καιρός” να επιστρέψω μονιμότερα.


Έτσι παρεμβαίνω στα πράγματα άλλοτε ήπια και άλλοτε καυστικά. Τώρα για επικρίσεις του τύπου “περδικλώστρα” από κάποιους βολικούς και βολεμένους δεν μου καίγεται καρφί. Άλλωστε στη συγκεκριμένη τότε παρέμβασή μου το Υπουργείο με δικαίωσε απόλυτα. Έχω πει πολλές φορές σε διάφορα στέκια και παρέες όποιος θέλει κάτι να μου πει για κάποια παρέμβασή μου να έρθει στην πλατεία και να φέρει και καμιά δεκαριά μαζί του να τα πούμε…..και να μην κρύβεται ούτε πίσω απ’ τα κοκορέτσια του ούτε πίσω απ’ τα “σόγια” του


Ας εφησυχασθούν λοιπόν οι ανησυχούντες ότι μπορεί να “σκάσω μύτη” στο πολιτικό προσκήνιο.


Έχω πολύ καλύτερα πράγματα να κάνω και είμαι, πιστέψτε με, εσωτερικά “γεμάτος

μ’ αυτά που κάνω. Εξ άλλου με όλα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό προσκήνιο του δήμου Ναυπακτίας πρέπει να έχεις μία δόση ψυχασθένειας για να ασχολείσαι με τα κοινά της πόλης. Οι νοήμονες καταλαβαίνουν τι εννοώ. Τα ανεπιτήρητα μου είναι αδιάφορα…..Γνωρίζουμε ότι ασχολείσαι με τη συγγραφή βιβλίων. Ποιό είναι το επόμενο δοκίμιο;


Ετοιμάζω ή για να κυριολεκτήσω “δουλεύω” πάνω σε διάφορα κείμενα και θέματα. Λίγο

με την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, λίγο με πιπεράτες ιστορίες των κατοίκων της πόλης τα τελευταία 50-70 χρόνια, λίγο μ’ ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Ναύπακτο με ήρωες

Ναυπάκτιους κλπ κλπ. Έχω βέβαια πολύ υλικό και από διάφορα αρχεία που μου εμπιστεύθηκαν συμπολίτες μας, η αξιολόγηση και αξιοποίηση των οποίων είναι ένα πολύ λεπτό θέμα.


Έχω ακόμη κάμποσο υλικό απ’ τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για την δωδεκαετή περίοδο (1994- 2006) που ήμουν μέλος των τότε δημοτικών αρχών. Μερικές έχουν ενδιαφέρον όπως π.χ. να ωρύεται ο Χ δημοτικός σύμβουλος υπέρ της Α θέσεως σήμερα, το θέμα να αναβάλλεται και στην επόμενη συνεδρίαση που επανέρχεται το ίδιο θέμα ο λεγάμενος να ψηφίζει το αντίθετο Β!!!!!

Ή η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών να λέει ως απόφαση π.χ. ΑΒΓ και στην καθαρογραφή της απόφασης σκόπιμα να γράφεται το ΑΚΒ!!!! Συνέβαιναν και συμβαίνουν και τέτοια….


Υγεία να υπάρχει και θέματα θα βρούμε. Τώρα αν θα βρεθούν και αναγνώστες είναι

ένα άλλο θέμα. Πάντως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τύχη του βιβλίου στην παλιά του μορφή.

Ίδωμεν.


558 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων