Αναζήτηση
  • Lepantoporto

2 + 1 ερωτήματα στον Σωκράτη Παπαβασιλείου

Το "γερό χαρτί" του Βασίλη Γκίζα.


Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στα αυτοδιοικητικά δεν δίστασε να "συστηθεί".


Απόλυτος εκφραστής του ορθοπολιτικού λόγου δείχνει καθ' όλα έτοιμος να συγκρουστεί με τη "μούχλα" που αποτυπώνεται από μία κάστα επαγγελματιών και εμπόρων συνειδήσεων.


Ο Σωκράτης Παπαβασιλείου ανήκει στη νέα γεννιά αυτοδιοικητικών που επωμίζεται μαζί με άλλους το φορτίο μετάβασης στη νέα εποχή για τον δήμο μας.


Το Lepantoporto του έθεσε τρία επίκαιρα ερωτήματα και αυτός ανταποκρίθηκε.Νέος στην αυτοδιοίκηση και κατευθείαν στα βαθιά και δύσκολα. Πώς το διαχειρίζεσαι;

Πράγματι η θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πόστο με μεγάλο όγκο διοικητικής εργασίας, από το οποίο έρχεσαι σε άμεση επαφή με το πιο σκληρό πρόσωπο της γραφειοκρατίας και της πολυδαίδαλης νομοθεσίας του ελληνικού δημοσίου. Οι προστριβές και αντιπαραθέσεις είναι αναπόφευκτες, αφού βρίσκεσαι σε άμεση και καθημερινή συνεργασία με το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου. Εάν κάποιος συνυπολογίσει σε όλα αυτά και το γεγονός ότι εργάζεσαι εκ των πραγμάτων μακριά από τα φώτα και το έργο σου δε γίνεται άμεσα αντιληπτό στο ευρύ κοινό, τότε σίγουρα πρόκειται για τη χειρότερη θέση να ξεκινήσει κανείς την «πολιτική» του σταδιοδρομία.


Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δε στάθηκε εμπόδιο να δεχτώ με προθυμία τη θέση που μου προτάθηκε, έχοντας πλήρη επίγνωση του καθήκοντος και της ευθύνης που αναλαμβάνω. Προσωπικά αντί της προσωπικής προβολής και της κακώς εννοούμενης πολιτικής καταξίωσης, προτιμώ να είμαι χρήσιμος και να λύνω προβλήματα.


Βέβαια τον πρώτο καιρό δυσκολεύτηκα αρκετά. Ένιωσα ότι πέρασα την πόρτα μιας παλιάς αποθήκης που είχε να καθαριστεί για χρόνια και δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω. Έκτοτε αφιερώνω πολύ χρόνο, διαβάζω αρκετά για να μπορώ να κατανοώ τις έννοιες σε βάθος και παρακολουθώ στενά και σε καθημερινή βάση τη λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας.


Αξίζει να τονιστεί ότι έχω την τύχη να περιβάλλομαι από ικανούς συνεργάτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή με εμπιστεύτηκαν, αντιλήφθηκαν τον τρόπο σκέψης μου και πλέον έχουμε αποκτήσει μεταξύ μας καλή χημεία και έχουμε βρει κοινό βηματισμό. Σήμερα έχω την αίσθηση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της υπηρεσίας ότι κάθε μέρα που περνά είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Σίγουρα έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας.

Ποια μορφή αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση σε εκφράζει, χαμηλών τόνων ή υψηλών τόνων, συναινέσεις ή ρήξεις;

Θαυμάζω τον ορθό πολιτικό λόγο και απολαμβάνω οποιαδήποτε αντιπαράθεση στη βάση των επιχειρημάτων. Η ένταση της εκάστοτε αντιπαράθεσης και το αν θα καταλήξει σε ρήξη ή συναίνεση είναι δευτερεύοντα ζητήματα όταν διεξάγεται ένας εποικοδομητικός διάλογος. Αυτά που πρέπει κατ’ εμέ να θεωρούνται δεδομένα στο σύγχρονο δημόσιο λόγο είναι ο αλληλοσεβασμός και η ευγένεια. Πρέπει να είναι κόκκινες γραμμές όλων μας.

Με θλίψη όμως διαπιστώνω ότι ως δημοτικό συμβούλιο απέχουμε αρκετά από τις αρχές του γόνιμου διαλόγου και της ωφέλιμης αντιπαράθεσης.


Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου από την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση φρονώ ότι ως επί το πλείστο δίνεται βάση στην επικοινωνία και στη δημιουργία εντυπώσεων, παρά στην αλήθεια και την ουσία. Αυτοσκοπός είναι να δημιουργηθεί μία εντύπωση, ένα νεφέλωμα, χωρίς να υπάρχει από πίσω η στέρεη δομή του επιχειρήματος. Επίσης μου φαίνεται αναχρονιστικό που στα δύσκολα και κρίσιμα ζητήματα επιλέγονται πάντοτε θέσεις στρογγυλές και φιλολαϊκές, μόνο και μόνο για να μην πληγεί η εικόνα.


Αυτό όμως που με ξένισε περισσότερο από όλα και παραμένει μέσα μου αναπάντητο μέχρι σήμερα, είναι η ένταση της αντιπαράθεσης και η σφοδρότητα των επιθέσεων που δεχτήκαμε, πριν καν αναλάβουμε. Λες και δε μπορούσαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εκλογών, λες και η ήττα για αυτούς δεν ήταν αποδεκτό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά πρέπει σιγά σιγά να τα αφήσουμε πίσω και να διαφωνούμε ουσιαστικά και να συμφωνούμε πιο συχνά.

Ίσως χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει ο τρόπος αντιπαράθεσης αλλά θα γίνει νομοτελειακά, δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή.

Τι είναι αυτό που στο τέλος της τετραετίας θα διαφοροποιεί αυτή τη δημοτική αρχή από τις προηγούμενες;

Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει κάποιους βασικούς άξονες της πολιτικής μας και κινούμαστε ήδη πάνω σε αυτούς.


Ένας από αυτούς και πολύ σημαντικός για εμένα είναι η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των δαπανών του, ούτως ώστε να δομήσουμε έναν υγιή οργανισμό με γερές βάσεις και ορθές διαδικασίες, με στόχο να αυξηθεί η απόδοση του και να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία του.


Ένας δεύτερος άξονας είναι να υλοποιήσουμε όλα τα έργα που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, κάποια από τα οποία ήδη τα νιώθουμε ως εξ ολοκλήρου δικά μας έργα, αφού ωρίμασαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας σχεδόν από μηδενική βάση ή τροποποιήθηκαν οι μελέτες τους εκ βάθρων.


Ένας τρίτος άξονας είναι να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε νέα έργα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών μας αλλά και την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου.


Τέλος ένας τέταρτος άξονας είναι η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας και της καθημερινότητας τους με στοχευμένες και καίριες παρεμβάσεις.


Δεν έχουμε ανακαλύψει την πυρίτιδα, απλά εργαζόμαστε μεθοδικά και προσηλωμένοι στους στόχους μας, χωρίς αντιπαραθέσεις μεταξύ μας, και για την ώρα φαίνεται ότι λειτουργεί. Με βάση τη μέχρι σήμερα πρόοδο έχω βάσιμο λόγο να πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας η δημοτική αρχή θα έχει επιτύχει τη συντριπτική πλειοψηφία των στόχων της, θα αναγνωριστεί το έργο της και αυτό που εν τέλει θα τη διαφοροποιήσει από τις προηγούμενες διοικήσεις είναι το γεγονός ότι θα ανανεωθεί η θητεία της για τέσσερα ακόμη χρόνια.

927 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων