Αναζήτηση

2 + 1 Ερωτήματα στο Γιώργο Γούλα

Γιώργος Γούλας: Δεν υπάρχει περιθώριο, όσο καλή προδιάθεση να έχει κάποιος για θετική κριτική στη δημοτική αρχή Γκίζα


Ο Γιώργος Γούλας επικεφαλής της παράταξης "Ανανέωση και Δημιουργία" έχει εικοσαετή ενεργή δράση στα αυτοδιοικητικά του δήμου Ναυπακτίας.

Τον χαρακτηρίζουν η σεμνότητα, ο αλληλοσεβασμός αλλά κυρίως οι ορθολογικές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά προσδίδει προστιθέμενη αξία και ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη της ποιότητας της αυτοδιοίκησης.

Το Lepantoporto του έθεσε τρία επίκαιρα ερωτήματα και αυτός άμεσα ανταποκρίθηκε.Πώς κρίνεις την πορεία της δημοτικής αρχής στα μισά και πλέον της θητείας της;


Προσωπικά για να κρίνω μια τέτοια πορεία θεωρώ ότι πρέπει να δούμε τα μεγάλα και αναπτυξιακά έργα που εξασφαλίζονται, τον σεβασμό που δείχνει στα χρήματα του Δημότη, την εξυπηρέτηση του Δημότη από τις υπηρεσίες και το αν προσπαθεί και πετυχαίνει συνεργασίες προς τον κοινό στόχο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία με συνεργασίες φορέων και συλλόγων.

Διανύουμε περίοδο με πακτωλό χρημάτων που μοιράζονται μέσω ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο, Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας, leader κ.α., και η Δημοτική Αρχή είναι ίδιας πολιτικής απόχρωσης με την κυβέρνηση που έχει τοποθετήσει και υπουργό από την περιοχή μας, το ίδιο συμβαίνει και με τον Περιφερειάρχη που είναι μάλιστα Αιτωλοακαρνάνας. Ξέροντας όλοι πως λειτουργεί όλο αυτό το πλέγμα σχέσεων στην Ελλάδα περίμενα ότι η Δημοτική αρχή θα εξασφάλιζε έργα και προγράμματα περισσότερα από τα 35-40 εκ ευρώ που εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή Λουκόπουλου.


Όμως η Δημοτική Αρχή δείχνει βαλτωμένη σε τέτοια κατάσταση όπου ο Δήμος μας είναι σφόδρα πιθανό να χάσει με απεντάξεις, έργα προϋπολογισμού περισσότερα από τα νέα που θα υλοποιήσει. Και εύχομαι πραγματικά για τον τόπο να είμαι υπερβολικά αρνητικός στην εκτίμησή μου αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν είμαι.


Η αδιαφάνεια και η κατασπατάληση πόρων είναι στο ζενίθ με την Δημοτική Αρχή Γκίζα μάλιστα να προσπαθεί εμφανώς και με κάθε τρόπο να αποφύγει τον έλεγχο στις επιτροπές εξοβελίζοντας την αντιπολίτευση σε οριακή εκπροσώπηση (6-1 στην οικονομική επιτροπή και 6-1 στην επιτροπή ποιότητας ζωής) με διάφορα τερτίπια και αν γινόταν θα το ήθελε και 7-0.


Οι δημοτικές υπηρεσίες είναι «ξεχαρβαλωμένες» και ικανοί Δημοτικοί υπάλληλοι νιώθουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν εκτεθειμένοι και ψάχνουν μέσω τις κινητικότητας άλλες υπηρεσίες για να φύγουν, όπως έχουν κάνει ήδη αρκετοί.


Ακόμα η Δημοτική αρχή ψάχνει τρόπους να αποφύγει το διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με τους Φορείς και τους Συλλόγους με τους οποίους το επίπεδο διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει περιθώριο, όσο καλή προδιάθεση να έχει κάποιος για θετική κριτική.

Ελπίζω για το καλό του τόπου στον χρόνο που απομένει να αλλάξει άρδην αυτή η εικόνα.


Ο εκλογικός νόμος «απαγορεύει» την ύπαρξη πολλών εκλογικών σχημάτων. Πώς το διαχειρίζεται αυτό η παράταξή σου.


Όντως επανερχόμαστε στα ψηφοδέλτια «σεντόνια» με 200 και πλέον υποψηφιότητες για το Συμβούλιο και τις Κοινότητες, πράγμα που περιορίζει την δυνατότητα δημιουργίας πολλών σχημάτων. Το γεγονός επιτείνει και η «κατακρεούργηση» του νόμου της Απλής Αναλογικής με άλλο νόμο που ψηφίστηκε μετά τις εκλογές και ουσιαστικά την κατήργησε δίνοντας υπερεξουσίες στο Δήμαρχο και την Οικονομική Επιτροπή. Αποτέλεσμα αρκετός κόσμος που πίστεψε ότι κάτι καλύτερο μπορούσε να γίνει αν εφαρμοζόταν και στην πράξη η απλή αναλογική (που τελικά δεν δοκιμάστηκε) να έχει απογοητευτεί και έτσι να εντείνεται η έλλειψη νέων προσώπων που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά.


Έτσι βλέπουμε με μεγάλο σκεπτικισμό την εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον υπάρχοντα νόμο στην τρέχουσα θητεία αλλά και με το νέο στην θητεία που έρχεται.

Οπωσδήποτε όμως τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και του τόπου δεν λύνονται με την παραίτηση από τις προσπάθειες, αλλά με την ενεργό συμμετοχή και αυτό συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δράση μας στην μικρή μας κοινωνία.20 χρόνια ενεργή ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά του δήμου. Ποιες είναι οι μελλοντικές φιλοδοξίες του Γιώργου Γούλα.


Με ικανοποιεί και με «γεμίζει» να συνεργάζομαι ομαδικά με ανθρώπους που θέλουν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, που ασχέτως οικονομικής κατάστασης, μόρφωσης και πολιτικών πεποιθήσεων αφιερώνουν χρόνο από την προσωπική τους ζωή και κοπιάζουν για το κοινό καλό. Σε καμία περίπτωση με ανθρώπους που έχουν στο μυαλό τους το προσωπικό συμφέρον ή που συμμετέχουν μόνο για το φαίνεσθαι και δεν θέλουν να κοπιάζουν αλλά μόνο να καπελώνουν τις προσπάθειες των άλλων και πλέον με την εμπειρία που έχω αποκτήσει τους καταλαβαίνω από μακριά…


Έτσι λοιπόν αν μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη βάρκα στην οποία θα τραβάνε κουπί όλοι (ο καθένας με τις δυνάμεις και τις ικανότητες που έχει) προς την ίδια κατεύθυνση, θα επιθυμούσα (όπως και οι συνεργάτες μου άλλωστε) να τραβήξω κουπί χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα είμαι ο πρώτος ή ο τελευταίος κωπηλάτης…


295 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων