Αναζήτηση
  • Lepantoporto

2+1 Ερωτήματα στο Νίκο Δημητρόπουλο

Ο Νίκος Δημητρόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος και ηγετικό στέλεχος της παράταξης "Ενωτική Πρωτοβουλία" του Τάκη Λουκόπουλου.

Ενεργός πολίτης διαχρονικά, με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά και πολιτικά δρώμενα της περιοχής.

Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ο χειμαρρώδης λόγος του, ορθολογικός και τεκμηριωμένος.

Το Lepantoporto του απηύθυνε τρία επίκαιρα ερωτήματα και αυτός με περισσή ευγένεια ανταποκρίθηκε.


Πώς κρίνεις την πορεία της Δημοτικής αρχής στο ήμισυ του πολιτικού χρόνου που διένυσε;


Αυτή η δημοτική αρχή έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ο λαός επέλεξε δήμαρχο για να διοικήσει και ο δήμαρχος, λόγω του εκλογικού νόμου, επέλεξε συνεργασίες παρατάξεων για να το επιτύχει. Κατά το πρώτο μέρος η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος ψηφίζει σοφά και με τα δεδομένα που έχει ή εμείς του δώσαμε. Εάν όχι τότε έχουμε και εμείς ευθύνη κατά το μέρος που δεν μπορέσαμε να ενημερώσουμε ή να πείσουμε. Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν σε αυτό δεδομένου ότι συνήθως παρεισφρέουν και ανορθόδοξες πρακτικές, πριν αλλά και κατά την διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν είναι της παρούσης. Κατά το δεύτερο όμως ο δήμαρχος είναι απόλυτα υπεύθυνος για τις επιλογές του και δυστυχώς έχτισε σε σαθρά θεμέλια κάτι που ήταν αναμενόμενο, παρά του ότι η παράταξή του έχει σωστά στοιχεία, πλην των συνήθων υπόπτων, οι οποίοι όμως έδρασαν καταλυτικά.


Συγκεκριμένα η παράταξη του δημάρχου θεώρησε αναγκαία συνθήκη να βασιστεί μόνο σε πρόσωπα και όχι σε θέσεις και πρόγραμμα που δεν είχε ποτέ άλλωστε. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα όμως που διαμόρφωσαν και την ατζέντα δεν ήταν τυχαία, είχαν βεβαρυμένη αρνητική συμπεριφορά στην παράταξη του κ. Λουκόπουλου, η οποία συμπεριφορά στερείτο οποιουδήποτε πολιτικού ήθους και μάλιστα εξελισσόταν μπροστά στα μάτια του δημάρχου. Σε αυτό το σημείο ακριβώς ελέγχεται ο κ. Γκίζας και πρέπει κάποια στιγμή να δώσει μια απάντηση στην Ναυπακτιακή κοινωνία διότι από το λίγο που τον γνωρίζω δεν δείχνει άνθρωπος που να υιοθετεί την άποψη ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Έτσι με την ίδια λογική επέλεξε τις συνεργαζόμενες παρατάξεις χωρίς προγράμματα και θέσεις όλων αυτών των συμμετεχόντων , αλλά στη βάση του διαμερισμού των θέσεων διοίκησης του δήμου, κάτι που και οι ίδιοι οι επικεφαλής των παρατάξεων αυτών το ομολογούν δημόσια.

Με βάση τα παραπάνω η απάντηση στο ερώτημά σας προκύπτει αβίαστα ότι, όταν στην άμμο χτίζεις παλάτια έρχονται και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.


Συμπερασματικά να πούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή με δυσκολία και μεγάλο κόστος καλύπτει τις ανάγκες στον τομέα της καθημερινότητας. Στον τομέα της διοίκησης του δήμου τόσο στο πολιτικό όσο και το υπηρεσιακό κομμάτι είναι αφημένο στις παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις και στον αυτόματο πιλότο. Το πρόβλημα όμως είναι στον τομέα των υποδομών, των έργων και της ανάπτυξης. Από την μία μεριά η απελθούσα δημοτική αρχή άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε έργα και υπηρεσίες, σε διάφορα στάδια υλοποίησης του κάθε έργου και από την άλλη έχουν οι ίδιοι σήμερα μεγάλη πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις από τον Περιφερειάρχη αλλά και λόγω των επερχομένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, με πρωτοφανή μεγέθη διαθεσίμων πόρων. Αυτή ακριβώς θα λέγαμε ότι είναι και η ειρωνεία για την Ναύπακτο, ότι δηλαδή λόγω σχεδόν ολοκληρωτικής αδυναμίας της παρούσας δημοτικής αρχής να πράξει τα δέοντα θα περάσει το τραίνο μπροστά μας χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Η γενική και επικρατούσα αντίληψη για την εικόνα που εισπράττει η κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει διοίκηση και αυτό βαρύνει και τις τρείς συνεργαζόμενες παρατάξεις. Δεν θέλω να αδικήσω στο σημείο αυτό τα νέα παιδιά τις παράταξης του Δημάρχου και τους συνεργάτες του, που καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, παρά ταύτα όμως είναι αδύνατο από μόνοι τους να ανταποκριθούν στις τεράστιες σημερινές ανάγκες, ευκαιρίες και δυνατότητες που έχει η Ναυπακτία.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία θα έχει αυτόνομη παρουσία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;


Η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι εν δυνάμει παράταξη διοίκησης του δήμου όπως ανέφερα και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Διοίκησε το δήμο με έναν άνθρωπο ευρύτερης αποδοχής, αλλά και αγάπης και εκτίμησης στην κοινωνία, τον Τάκη τον Λουκόπουλο. Στηρίζει την δημοτική αρχή εκεί που κρίνει και εκεί που επιβάλλεται για την πρόοδο του τόπου και δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση. Και προφανώς θα επανέλθει, σύμφωνα κυρίως με όσα πολλοί λένε και ο κόσμος κρίνει και συγκρίνει ανθρώπους, συμπεριφορές και καταστάσεις, και σε αυτό το σημείο η κρίση του κόσμου είναι πολύ θετική για εμάς.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί όμως ότι η απώλεια του Κώστα του Καρακώστα είναι ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την παράταξή μας και ένα τεράστιο πλήγμα θα έλεγα για την πολιτική ζωή του τόπου. Ουσιαστικά ήταν αυτός ο οποίος έθετε την ατζέντα και έβαζε τον πήχη πολύ ψηλά στα τοπικά δρώμενα και ακολουθούσαν όλοι οι άλλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, με τις απόψεις του ο καθένας φυσικά. Επειδή ήταν άνθρωπος των λόγων και των έργων είχε καταφέρει να δρομολογήσει πολλά από τα έργα που οραματίστηκε, τα οποία δίνουν νέα πνοή στη Ναύπακτο και που ουσιαστικά ήταν και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Είχα την τύχη να συνεργαστώ πολύ στενά τα τελευταία τέσσερα χρόνια μαζί του, τόσο εγώ όσο και τα αλλά μέλη της παράταξής μας, από θέσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και πρόλαβε μπορώ να πω, πριν φύγει, να μας δώσει τη σκυτάλη να συνεχίσουμε και κυρίως τα νέα παιδιά της παράταξης που θα είναι και ο πυρήνας της προοπτικής, της λειτουργίας και της επανόδου στη διοίκηση του δήμου.


Προφανώς και θα υπάρξουν συνεργασίες στη βάση θέσεων και προγράμματος όπως είχε γίνει στις πρόσφατες εκλογές με την παράταξη του κ. Γούλα σε ένα αποτυπωμένο ,απόλυτα σαφές και τεκμηριωμένο κείμενο συνεργασίας. Αυτή τη φορά θα υπάρξουν και ευρύτερες προεκλογικές συνεργασίες λόγω και του νέου εκλογικού νόμου. Εργαζόμαστε σκληρά και στον κατάλληλο χρόνο θα ξεδιπλώσουμε τις θέσεις και την στρατηγική μας για την επόμενη μέρα, με την καθοδήγηση προφανώς και υπό τον επικεφαλής της παράταξής μας, τον Τάκη τον Λουκόπουλο.Πού οφείλεται η εκλογική «συμπεριφορά αγέλης» των «ακατοίκητων» ορεινών του δήμου μας;


Θα το σηκώσω το γάντι, την περίμενα καιρό αυτή την ερώτηση έτσι όπως την περιγράφεις για να σου πω ότι, ελάχιστοι ευτυχώς, μου θυμίζετε κάτι Αθηναίους που έρχονταν να παραθερίσουν στο χωριό της μάνας η του πατέρα τους και το έπαιζαν πρωτευουσιάνοι, κάτι φυσικά που μας έκανε να γελάμε. Να μιλήσουμε σοβαρά όμως και να πούμε ότι ορισμένα πράγματα όπως το ενιαίο της Ναυπακτίας είναι αδιαμφισβήτητο, στην ιστορία τον πολιτισμό την οικονομία αλλά και την κοινωνία και παντού, είναι παράδοση αιώνων. Περαιτέρω όμως θέλω να επισημάνω ενδεικτικά κάποια πράγματα που πιθανώς δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Οι συνδημότες μας της ορεινής Ναυπακτίας, λόγο της φτώχειας, πριν αλλά και μετά την Γερμανική κατοχή, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Μια διαρκής αιμορραγία, κάτι που αποτέλεσε μαζί και με άλλα γεγονότα, το μεγαλύτερο πλήγμα για τα χωριά μας. Εκ των υστέρων όμως είχε και έχει ένα καλό όλη αυτή η ιστορία το οποίο πηγάζει από τη σφοδρή αγάπη τους για τον τόπο. Από τις προσλαμβάνουσες που είχαν στα μέρη που έζησαν και ζουν, είναι οι ίδιοι φορείς ευρύτερης σκέψης πολιτισμού και φιλοσοφίας των πραγμάτων, κάτι που μεταφέρουν μαζί τους εδώ, παράλληλα με την αναζωογόνηση και την οικονομική στήριξη σε όλη την Ναυπακτία. Μερικοί δε «ξεπέρασαν» και κάθε όριο, έγιναν μεγάλοι ευεργέτες. Ενδεικτικά, αφαιρέστε από τη Ναύπακτο την Εθνική Βιβλιοθήκη, την αίθουσα εκδηλώσεων και το Εθνικό Στάδιο-δωρεές του αειμνήστου μεγάλου ευεργέτου μας Παπαχαραλάμπους από τη ορεινή Χόμορη- και πείτε μου ακριβώς τι κάναμε εμείς έως τώρα και τι είναι η Ναύπακτος τόσα χρόνια μετά χωρίς αυτά. Και δεν είναι απλά τα χρήματα που δεν ξέρεις και τι τύχη θα έχουν, είναι κατευθύνσεις, είναι έργα παιδείας ,πολιτισμού και αθλητισμού. Πόσο μπροστά λοιπόν παίζει να ήταν από τους γηγενείς, άφησε δε και την αντιμετώπιση που είχε εδώ, που όπως λέγεται δεν ήταν και η καλύτερη. Το ίδιο ισχύει και με μια σειρά άλλα γεγονότα.


Στα τρέχοντα δημοτικά ζητήματα τώρα. Οι μεταβολές και οι θετικές η αρνητικές επιπτώσεις της ενοποίησης των κοινοτήτων και αργότερα των μικρών δήμων άργησαν να γίνουν αντιληπτές στη Ναύπακτο. Αντίθετα το ένστικτο επιβίωσης , αλλά και η ευρύτητα σκέψης των ορεινών εξέλαβαν τις μεταβολές αυτές σαν μεγάλη ευκαιρία για την αναζωογόνηση και την ευημερία του τόπου. Και το πέτυχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό μάλιστα, τηρουμένων των αναλογιών. Οι ορεινοί και ας πούμε και μερικά ονόματα, ο Νίκος ο Αλτανόπουλος και αργότερα ο Σταύρος ο Γαλανής ήταν που δημιούργησαν και παγίωσαν το αναπτυξιακό εργαλείο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ώστε σήμερα να μιλάμε με ίσους όρους για αντίστοιχα ζητήματα με άλλες περιοχές στη Μακεδονία , την Ήπειρο την Κρήτη κλπ. Παράλληλα αναδύθηκε ένα δυναμικό πολιτικό προσωπικό που το μόνο που μας ένωνε ήταν το όραμα για την πολυπόθητη ευημερία του τόπου μας. Ενδεικτικά μόνο να πω ο Βασίλης ο Σούζας, ο Λεωνίδας ο Κωλέττας ορεινοί δήμαρχοι με οξύνοια και αποτελεσματικότητα, ο Γεράσιμος ο Μούρτος, Πρόεδρος επί σειρά ετών της ΟΣΥΝ η οποία κράτησε ζωντανά τα χωριά, Ο Μπάμπης ο Χαραλαμπόπουλος με τα νέα παιδιά τότε το Νίκο τον Τριψιάνο και τη Μαρία τη Ζαμπάρα, με την ΕΤΑΝΑΜ που κράτησαν ζωντανή και διέσωσαν σε με σειρά εκδηλώσεων και εκτυπώσεων την ιστορία της Ναυπάκτου και της Ναυπακτίας ολόκληρης και πολλοί άλλοι σε πολλούς τομείς που ας με συγχωρέσουν, δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους εδώ, είναι οι άνθρωποι που έκαναν την υπέρβαση. Ο επηρεασμός τώρα της κατάστασης από τη γενικότερη στάση του κ. Μπουλέ η του κ. Κοτρωνία και με όσους τους ακολουθούν, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους αλλά και να διχάζετε κάποιοι ή να υποτιμάτε τον κόσμο. Άλλωστε αυτός είναι ο πραγματικός επαρχιωτισμός με την αρνητική έννοια όπως τον εννοείτε, στα καφέ που μαζεύεστε ορισμένοι.


Και για να τελειώσουμε αισιόδοξα θέλω να πω ότι παρά τα επί μέρους προβλήματά μας, είμαστε πολύ μπροστά από πολλές «αναπτυγμένες» περιοχές τις χώρας μας. Υπάρχει όμως μια μεγάλη ευκαιρία, η δεκαετία που διατρέχουμε να βάλει την σφραγίδα της για μια πολύ καλή προοπτική και ένα αισιόδοξο μέλλον για τα παιδιά μας. Ας μη την χάσουμε!


Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και το βήμα που μου δώσατε να εκθέσω τις απόψεις στα παραπάνω ζητήματα.

316 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων