2+1 Ερωτήματα στον Πάνο Κοτρώτσο
Μοχλός εξωστρέφειας για τη Ναύπακτο.
Διάσημος σε όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Ο Πάνος Κοτρώτσος, μαέστρος του κλαρίνου, έχει αφήσει ανεξίτηλα το αποτύπωμά του στη διατήρηση και ανάδειξη της δημοτικής μουσικής και … σ υ ν ε χ ί ζ ε ι!
Το Lepantoporto του απηύθυνε τρία ενδιαφέροντα ερωτήματα και αυτός με περισσή ευγένεια ανταποκρίθηκε.

Ποιο το παρόν και το μέλλον του δημοτικού τραγουδιού
Το δημοτικό τραγούδι είναι η ταυτότητα του λαού μας. Εκτός από τα ιστορικά μας δημοτικά τραγούδια, υπάρχουν της αγάπης, της φύσης, της ξενιτιάς, του γάμου κ.α.
Ένα παράδειγμα να αναφέρω για το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένο είναι το δημοτικό τραγούδι σαν γνήσια έκφραση του λαού μας με τα ήθη και έθιμά μας:
Αν είσαι στην εκκλησία και ο ιερέας βγει να πει το Ευαγγέλιο σηκώνεσαι αμέσως όρθιος, έτσι και σε μια εκδήλωση/πανηγύρι εάν ακούσεις από το κλαρίνο ένα τσάμικο ή ένα καλαματιανό, αμέσως σηκώνεσαι και χορεύεις!
Το μέλλον του δημοτικού τραγουδιού είναι στο χέρι
1) ημών των εκφραστών του να αποδίδουμε γνήσια και σωστά ακούσματα χωρίς να αλλοιώνουμε την παράδοση, και
2) των ακροατών/χορευτών/θαμώνων να επιλέγουν τους σωστούς και γνήσιους εκφραστές, μουσικούς και ερμηνευτές.
Πιστεύω ότι όσο υπάρχουν γνήσιοι εκφραστές της, η δημοτική μας παράδοση δε θα σβήσει!
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια “μετάλλαξη” των πανηγυριών. Πού οφείλεται
Όπως ξέρουμε τις τελευταίες δεκαετίες όλα αλλάζουν γύρω μας. Κάποτε θέριζαν οι αγρότες με το δρεπάνι… σήμερα με τεράστιες αλωνιστικές μηχανές.
Έτσι κι εμείς κάποτε παίζαμε χωρίς ηχητικά και ηλεκτρικά όργανα… τώρα παίζουμε με ένα φορτηγό ηχεία! Κάποτε ο χορός γινόταν με σειρά…. τώρα με ελεύθερη πίστα. Φυσικό και επόμενο ήταν να υπάρξει μια “μετάλλαξη” στο πανηγύρι.
Αυτό κατά τη γνώμη μου, οφείλεται κυρίως στους δημοτικούς τραγουδιστές και μουσικούς. Έφεραν το λαϊκό και το “σκυλάδικο” (συγνώμη για τη φράση μου) στο πανηγύρι γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν ή δε μπορούν να τραγουδήσουν παλιά δημοτικά.
Ναι μεν η νεολαία θέλει και τα πιο καινούργια τραγούδια… αλλά να υπάρχει ένα μέτρο. Αν ξεφύγουμε εντελώς απ’ αυτό το μέτρο τότε να μη λεγόμαστε δημοτικοί μουσικοί.
Όπως μας παρέδωσαν οι προγενέστεροι το δημοτικό τραγούδι ατόφιο, έτσι πρέπει να το διατηρήσουμε, να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε κι εμείς στους νεότερους.

Ο Πάνος Κοτρώτσος κορυφαίος με τεράστια αναγνωρισιμότητα.
Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαι στο επάγγελμα αυτό από 17 ετών και αισίως κλείνω σε λίγο τα 30 χρόνια!
Είμαι ευχαριστημένος με την πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όλα αυτά τα οφείλω στον κόσμο που με αγαπάει και με στηρίζει και τον ευχαριστώ. Κατάφερα να συνεργαστώ με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου σε όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες του εξωτερικού. Τα τελευταία 2 χρόνια με την πανδημία ήταν επόμενο ο κλάδος των μουσικών να πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως και άλλοι κλάδοι. Όμως πρωταρχικό είναι να υπάρχει υγεία και όλα θα ξεπεραστούν.
Τη φετινή σεζόν φαίνεται ότι θα πάνε καλά τα πράγματα, ήδη κλείνουμε δουλειές για το καλοκαίρι και μετά το Πάσχα ξεκινάμε τις εκδηλώσεις, γάμους κ.α. και στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλες περιοχές (Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο κ.α.).
Επίσης να αναφέρω ότι το επάγγελμα του μουσικού ακολουθεί ο γιός μου ο Γιάννης, που παίζει κλαρίνο και έχει ξεκινήσει επαγγελματικά και ταυτόχρονα σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (τμήμα μουσικών σπουδών – παραδοσιακό κλαρίνο, 3ο έτος) και μάλιστα επιλέχθηκε φέτος στους 4 καλύτερους φοιτητές τους τμήματος.
Ο μικρότερος γιος ο Άγγελος παίζει κρουστά και φαίνεται ότι και αυτός θα ακολουθήσει το μουσικό κλάδο.
Κλείνοντας να πω ότι έχουμε φτιάξει στούντιο ηχογραφήσεων, το PGA STUDIO SOUND PRODUCTIONS και αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε κάποιες δισκογραφικές δουλειές που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και στο διαδίκτυο και από το ομώνυμο κανάλι μας στο youtube (pga studio kotrotsos)
