Αναζήτηση

7 Οκτωβρίου. Η παγκόσμια ημέρα του Λεπάντο

Η Ναυμαχία του Λεπάντο την 7 Οκτωβρίου 1571 έμελλε να αποτελέσει το γεγονός για την παγκόσμια αναγνώριση της πόλης μας.

Είναι βαρύ το φορτίο που κληρονομήσαμε όσον αφορά τους χειρισμούς ανάδειξης της πόλης μας σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα διακρίνουμε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.

Σήμερα η πόλη μας έχει ένα θεσμικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσει προκειμένου να βγει μόνιμα στο "Ευρωπαϊκό ξέφωτο", το δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων "δρόμοι του Λεπάντο", που αποτελείται από ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετείχαν στη Ναυμαχία με προεδρεύουσα τη Ναύπακτο και νιώθουν σ υ γ κ λ η ρ ο ν ό μ ο ι αυτού του γεγονότος.

Η ενεργοποίηση του δικτύου θα αυξήσει το τουριστικό προϊόν και θα αποτελέσει μοχλό διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.


Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε ότι η ονομασία Λεπάντο για την πόλη μας δεν είναι ξενική, Ενετική όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Η ρίζα είναι καθαρά Ελληνική, ντόπια, Επαχτίτικη.

Εξηγούμε:

Όταν οι Ενετοί κατέλαβαν τη Ναύπακτο προσπαθούσαν να πούνε andiamo all' Epaxto (πάμε στον Έπαχτο).

Στη γλώσσα τους όμως δεν υπήρχε το χ, όπως και στην Ιταλική γλώσσα και δεν μπορούσαν να το προφέρουν. Έτσι έδιωξαν το χ και έβαλαν το ν και το Έπαχτο έγινε Έπαντο.

Το andiamo all' Epaxto έγινε andiamo all' Epanto και μετά andiamo a Lepanto.


Επισημαίνουμε ότι παγκοσμίως η πόλη μας ονομάζεται Λ έ π α ν τ ο και όχι Λεπάντο που την προφέρουμε εμείς, ακριβώς γιατί παράγεται από τη λέξη Έπαχτος.

72 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων