Αναζήτηση

7 Οκτωβρίου 1571. Η Ναύπακτος στον παγκόσμιο χάρτη

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Ναυμαχία Ναυπάκτου

Οι επεκτατικές διαθέσεις των Οθωμανών προς τη Δύση, ανακόπηκαν στη Ναύπακτο έξω από το Λιμάνι και για την ακρίβεια στις εκβολές του Αχελώου κοντά στις Εχινάδες, από τις ενωμένες Χριστιανικές δυνάμεις - "Ιερός Συνασπισμός" (Ελλάδας, Ισπανίας, Βενετίας, Γένουας, Μάλτας κ.λ.π.)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός, παγκόσμια γνωστό, που έλαβε χώρα στις 7 Οκτώβρη 1571- σαν σήμερα. Επικεφαλής των δυνάμεων ήταν ο Ισπανός Δον Χουάν της Αυστρίας.

Πήρε μέρος στη Ναυμαχία και ο συγγραφέας του "Δον Κιχώτη", Μιχαήλ Θερβάντες, ο οποίος έχασε και το αριστερό του χέρι. Προς τιμή του έγινε το Πολιτιστικό Πάρκο "Μιχαήλ Θερβάντες" στο Λιμάνι. Μεγάλοι ζωγράφοι εφιλοτέχνησαν εικόνες της Ναυμαχίας. Κάποια από τα αντίγραφά τους υπάρχουν στη μόνιμη Έκθεση στον Πύργο Μπότσαρη.

Αυτή η νίκη ήταν μία αχτίδα φωτός , μια ελπίδα απελευθέρωσης και χρειάστηκαν πολλές στάσεις και επαναστάσεις μέχρι το 1821.

Ήταν νίκη του Χριστιανισμού κατά του Ισλάμ. Ήταν νίκη του Σταυρού κατά της ημισελήνου.

Η φετινή 450ή επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου θα γίνει υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Λιγοστές, λόγω πανδημίας, θα είναι οι σχετικές εκδηλώσεις.

Υ.Γ. Υπάρχει και άλλη Ναυμαχία της Ναυπάκτου , το 429 π.Χ. όπου οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πελοποννήσιους .

18 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων