Αναζήτηση

AstraZeneca: Πόσο πιθανή είναι και τρίτη δόση του εμβολίου- Τί λένε Βρετανοί ερευνητές;

Μια τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών από τη δεύτερη δόση πετυχαίνει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, ακόμα και έναντι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, ωστόσο παραμένει αβέβαιο πόσο αυτή η προστασία φθίνει με το πέρασμα των μηνών. Οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τρίτη δόση όντως θα αποκαθιστούσε τη φθίνουσα άμυνα του οργανισμού αν χρειαζόταν, με παραγωγή αντισωμάτων και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.


Σημείωσαν όμως ότι αν και είναι σημαντικό να υπάρχει ετοιμότητα για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης για την ώρα οι προτεραιότητες πρέπει να είναι άλλες.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, «το να δοθούν τρίτες δόσεις ενώ άλλες χώρες δεν έχουν καμία δόση δεν είναι αποδεκτό».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δύο πρώτων δόσεων, έως και 45 εβδομάδες, οδηγούν σε πιο ισχυρή ανοσοποιητικό αντίδραση κατά του κορωνοϊού.

Η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης έχει επίσης ξεκινήσει μελέτη για ένα τροποποιημένο εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Βήτα, η οποία είχε αρχικά ανιχνευθεί στη Νότια Αφρική.

32 προβολές0 σχόλια