Αναζήτηση

Tσιάρας: Υπεραμύνεται της ποινικής δίωξης σε βάρος όσων διασπείρουν fake news

Ποινική δίωξη σε βάρος όλων όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις με συνέπειες για τη δημόσια υγεία θα προβλέπει ρύθμιση του Ποινικού Κώδικα με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα να υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατόν να χάνονται άνθρωποι επειδή πίστεψαν σε fake news για το εμβόλιο.

«Αν θέλετε να χάνονται συνάνθρωποι μας χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ούτε επέμβασης ούτε τιμωρίας αυτών που ευθύνονται για την απώλεια της ζωής τους πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε σε αυτό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτό. Δεν γίνεται να χάνονται άδικα άνθρωποι γιατί κάποιοι είτε στο διαδίκτυο είτε στα μέσα διαδίδουν όσα διαδίδουν ότι προκαλεί ο εμβολιασμός ή ότι η διασωλήνωση είναι ψεύτικη», ανέφερε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου Ποινικού Κώδικα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση προάσπισης της ζωής.

«Μήπως δεν τα έχετε υπόψιν σας αυτά τα περιστατικά; Δεν ξέρετε ότι έχουν συμβεί; Το θέμα είναι ότι εδώ πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα σε μια κατεύθυνση που θα προστατεύουν το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Η ψεύτικη πληροφόρηση που οδηγεί σε τραγικό αποτέλεσμα είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος», είπε και πρόσθεσε πως όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων. Η ρύθμιση, επεσημανε ο κ. Τσιάρας δεν αφορά στους δημοσιογράφους. Αναφερόμενος στο ζήτημα των γυναικοκτονιών, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

18 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων